Блиндирани врати и ролята им в киното
blindirani vrati

Блиндирани врати и ролята им в киното

Освен да използваме входните врати в ежедневието, някои производители на изкуството ги използват, за да черпят идеи от тях. Явно биват и муза. Блиндираните врати са станали толкова важна част от живота ни и са с голяма символика. Освен основен източник на поверия и украшения, биват използвани като арт платна. Също така намират и главна роля в киното, както и книгите.

През годините много често автори и сценаристи са се вдъхновявали също от блиндирани врати

Най-пресен пример за такова вдъхновение е филмът с Никълъс Кейдж със заглавието “Вратите на мрака” (“Pay the Ghost”). В този филм вратите са развръзката на трилъра, както и от тях зависи финалът. Дали в ужаса Никълъс Кейдж в ролята на Майк Коул – обикновен професор по английски език, който губи дъщеря си на Хелуин, успява да достигне до тях и да ги премине, можете да разберете само, ако го гледате.

Няма как да не дадем пример и за нежния пол – романтичния филм, в който главната роля играе Гуинет Полтроу “Плъзгащи се врати” (“Sliding Doors”). Във фентъзито авторът е използвал плъзгащите врати на Лондонското метро за кулминация във филма. Когато вратите се затварят в последната минута пред актрисата тя започва да вижда какво би се случило, ако се беше качила. Вижда как десет минути от животът ни могат да имат огромно значение в личния ни живот.

Сред най-известните писателки за личностно усъвършенстване е Флорънс Сковъл Шин (1871 – 1940). Тя е един чудесен пример за това как в началото на 20-ти век успява да вдъхнови голяма част от САЩ, използвайки заглавието “Тайната врата към успеха”.

А за нас, освен да изгледаме по един приятен филм, можем да отворим дори старата си врата на килера, да извадим от там всички стари тайни или боклуци и да започнем на чисто. Пък ако Ви дразни сменете я, в крайна сметка Гуинет и Никълъс не може да отварят по-готини врати от Вас!

Сподели