Блиндирани врати и ролята им в киното
Киносалон, пуканки

Блиндирани врати и ролята им в киното

🕑 2 минути за четене Обновена на: 06 декември, 2022 в 15:14 часа

Освен да използват входните врати в ежедневието, някои производители на изкуството ги прилагат, за да черпят идеи от тях. Явно биват смятани, дори и за музи. Блиндираните врати са станали толкова незабележима част от живота ни, но носят и доза символика. Освен основен източник на поверия и украшения, те биват използвани като арт платна. Също така, намират и главна роля в киното, както и книгите. През годините много често автори и сценаристи са се вдъхновявали именно от блиндираните врати.

Най-запомнящите се врати в киното

Най-пресен пример за такова вдъхновение е филмът с Никълъс Кейдж със заглавието “Вратите на мрака” (“Pay the Ghost”). В този филм вратите са развръзката на трилъра, както и от тях зависи финалът. Дали, в емблематичния ужас Никълъс Кейдж в ролята на Майк Коул – обикновен професор по английски език, който губи дъщеря си на Хелуин, успява да достигне до тях и да ги премине, можете да разберете само, ако го гледате.

Няма как да не дадем пример и за нежния пол – с романтичния филм, в който главната роля играе Гуинет Полтроу “Плъзгащи се врати” (“Sliding Doors”). Във фентъзито авторът е използвал плъзгащите врати на Лондонското метро за кулминацията във филма. Когато вратите се затварят в последната минута пред актрисата, тя започва да вижда какво би се случило, ако се беше качила. Вижда как десет минути от денят ни могат да имат огромно значение в личния ни живот.

Сред най-известните писателки за личностно усъвършенстване е Флорънс Сковъл Шин (1871 – 1940). Тя е един чудесен пример за това как в началото на 20-ти век успява да вдъхнови голяма част от САЩ, използвайки заглавието “Тайната врата към успеха”.

А за нас, освен да изгледаме по един приятен филм, можем да отворим, дори старата си врата на килера, да извадим от там всички стари тайни или боклуци и да започнем на чисто.  Информирайте за най-честите грешки при подмяната на входна врата, преди да предприемете покупка. В крайна сметка във филмите с Гуинет и Никълъс, не може да има врати, които да я превъзхождат!

Сподели