Често допускани грешки при инсталиране на интериорни врати
Завършен интериор с нова врата

Често допускани грешки при инсталиране на интериорни врати

🕑 4 минути за четене Обновена на: 06 декември, 2022 в 10:37 часа

Независимо, дали ще обзавеждате ново жилище, реставрирате старо или просто правите освежаващо обновяване на дома си, има много причини, поради които може да се захванете с монтиране на интериорна врата или дори няколко врати! Ще прекарате време в избора на най-добрия дизайн за точния външен вид, който търсите, но сега идва сложният момент – монтажът на вратите.

Тук във Врати Дорман сме запалени по всички неща, свързани с вратите и искаме да сме сигурни, че интериорните врати Ви се вписват правилно и изглеждат страхотно, както са в нашите каталози. От лоши решения за подрязване до неправилно позициониране на вратата, ние съставихме това удобно ръководство за често срещани грешки при инсталиране на интериорни врати, за да Ви помогнем да избегнете същите грешки. Ако пък имате монтаж на плъзгаща врата, разберете какъв е утвърденият стандарт за това, също тук в блога ни, който е създаден само, за да Ви е от помощ и полза!

Да се върнем към препоръките ни за монтаж на класически отваряемите интериорни врати:

Отварянето

Може да изглежда очевидно, но преди да поръчате интериорна врата, ще трябва да помислите накъде ще се отваря и дали има достатъчно място за това. Преди да поръчате, проверете как и в каква посока ще се отвори Вашата нова врата. Топ съвети:

  • Вратите обикновено се отварят към стаята, но често има в близост и мебели, които могат да попречат. Вижте как най-удачно да ги позиционирате в пространството;
  • Ако има проблем, засягащ отварянето на вратата Ви, често решението е просто, свеждайки се до това да ги поставите вляво или вдясно;

Размерите

Изваждането на рулетката е ключова част от процеса за правилно монтиране на нови интериорни врати. Ето, няколко указания, за да се гарантира правилното измерване:

  • Когато поръчвате нова интериорна врата, която да замени съществуваща, уверете се, че сте измерили строителния отвор, а не крилото;
  • Проверете размера на фалца в рамката на вратата, ако има съществуваща врата. Така, може да се ориентирате приблизително колко Ви е строителният отвор;

Подрязване на крилото

Може да се наложи да подрежете интериорната си врата съвсем леко, за да осигурите най-доброто прилягане. Но внимавайте, защото има няколко риска, свързани с опитите да отрежете вратата. Някои насоки, които трябва да имате предвид:

  • Внимавайте да не подрязвате прекалено много, тъй като рискувате основният материал на вратата, необратимо да се скъси;
  • Проверете колко е допустимо за подрязването при Вашия дизайн, преди да продължите внимателно;
  • Винаги подрязвайте крилото,така че да отговаря на рамката, т.е. подрежете крилото с рамката.

Правилна ориентация на крилото

Може да звучи налудничаво, но интериорните врати могат случайно да бъдат поставени с главата надолу по-често, отколкото си мислите! Да, някои врати са еднакви по двата начина, така че можете да се измъкнете с това, но някои врати имат горна и долна част, включени в дизайна.

Тъмен нюанс за интериорни врати

Приспособления и аксесоари

Когато купувате врата, тя обикновено идва точно така: аксесоарите не са включени. Дръжки, панти, резета – ще трябва да бъдат закупени отделно. Причината за това е, че интериорните врати се използват по всякакви начини. В много проекти за обновяване, хората ще искат да използват съществуващите аксесоари или пък сами да персонализират вратата по различни начини. Уверете се, че Вашите аксесоари могат да паснат на новите интериорни врати. При някои модели аксесоарите си вървят в комплект с вратата. Ето няколко неща, които да Ви помогнат с този капризен етап от монтажа:

  • уверете се, че монтирате дръжката и заключването (ако има такова) на правилната страна на вратата;
  • не пестете от панти – нашият съвет е да използвате по три на врата, за да осигурите максимална стабилност спрямо теглото на вратата;
  • поставете дръжките на една и съща височина за всяка врата. В противен случай може да изглежда малко несъвместимо. Общото правило е да поставите дръжката наполовина на всяка врата.

Довършителни дейности при старите врати

Вратата е поставена, изглежда страхотно в рамката, но ако вратата Ви е недовършена, работата още не е приключила. Не приключвайте нещата, без довършите всичко. Някои насоки:

Уверете се, че сте обновили интериорната си врата с правилния продукт и дали, въобще, моделът и покритието Ви подлежат на лакиране или промяна на покритието. Ако вратата е недовършена или грундирана, проверете дали лакът или боята, които използвате са подходящи за вътрешни врати. Неизползването на правилния продукт върху фурнирована врата, например, може да доведе до реакция с лепилото, което държи фурнира, което ще доведе до разслояване. Подобни проблеми могат да възникнат и при вратите с MDF или HDF.

Проверете всички открити или рендосани ръбове са правилно запечатани и завършени, след като сте инсталирали вратата. Ако не го направите, влагата може да влезе във вратата, което може да доведе до усукване или изкривяване.

Ние Ви препоръчваме да си извикате професионалист, който да свърши работата, ако е възможно, но ние осъзнаваме, че понякога ще трябва да направите нещата сами.

Сподели