Четири неща, когато купувате интериорни врати
Боядисана в синьо и бяло стая с ламинирана подова настилка

Четири неща, когато купувате интериорни врати

🕑 3 минути за четене Обновена на: 06 декември, 2022 в 10:07 часа

Замисляли ли сте се, през колко броя врати преминавате дневно? Вратите в къщата или апартамента, вратите в офиса Ви или тези в обществените сгради? Вратите Ви водят от една функционално помещение в друго. Те имат и защитна функция, заключвайки ги след себе си, се чувствате неприкосновени и достатъчно усамотени.

Развитието на интериорните врати търпи прогрес, само в полза на потребителите. Изборът им става все по-разнообразен от година на година.

Над какво да помислите преди покупка на интериорни врати?

Тип и функция на вратата у дома

Искате врата, с която се борави тихо, а може би имате още изисквания за нея? При избора ѝ, обърнете внимание на средата, в която ще я монтирате и за функцията, която тя ще изпълнява. Банята определено се нуждае от влагоустойчива врата, а в случай на тийнейджърска спалня, може да помислите за по-звукоизолирана, но лека врата, която не би изисквала много усилия, за да се затвори и отвори. Повърхността на вратата на детската стая също е за предпочитане, лесно да се почиства. Умно е да изберете врата, чието крило да е практично, а и забавно. За детската стая може да е с рисунка, за кухнята с меню или списък за пазаруване, а някъде другаде може да имате залепен стикер с поговорка или съобщение, касаещо цялото семейство,

При случаите на малки стаи, също трябва да се има предвид, дали вратата е много масивна. Ако е така, тя може да заема твърде много пространство, когато е отворена и да създава неудобство. Основната задача на интериорната врата е да съчетае стила на дома в единно цяло. Например, ако в интериорния дизайн се използват по-разчупени форми, е допустимо и вратите да не са идеално гладки, а с профил или фрезовки в различни фигури.

Изящният и деликатен външен вид говори в полза на стъклените врати, които ше се харесат на клиентите, привлечени от изчистения интериор. Защо не разгледате стъклената врата като възможност за всекидневна или кухня. По този начин можете да се възползвате максимално от дневната светлина. В днешно време също е възможно, да изберете интелигентна врата! Например, вътрешна врата с удобно решение – магнитно заключване, което включва механизъм, който затваря вратата плавно и безшумно.

Дизайн на вратите

Оформлението на стила има изключителна роля в интериора. Как да изберете интериорна врата, която да отговаря на Вашите виждания за красота в домашното обзавеждане? Модерен или класически стил? За щастие има удобни мобилни приложения, които Ви позволяват да изберете подходяща и стилна врата, без да излизате от дома. Направете снимка на мястото, където ще се монтира вратата с мобилния си телефон и съобразете подходящия модел врата, с помощта на приложението. Струва си да разгледате и други уроци по дизайн, които предлагат стотици опции и начини да направите една стая по-цветна, избирайки ѝ врата.

Празна стая без врата

Материали и детайли на вратите

В строителството често се случва най-простите продукти и елементи да са и най-сложни. Гладката врата може да създаде много изчистено впечатление, но в случай на такава минималистична врата, трябва да бъдат закупени редица различни детайли, които да си паснат перфектно, както с естеството на вратата, така и с дизайна на стаята. Например, дизайнът и цветът на дръжките и ширината и профилът на первазите, които обикновено трябва да бъдат закупени отделно в допълнение към интериорната врата, както и касата.

Интериорните врати, имащи олекотена конструкция са перфектни за поставяне в жилищни помещения, изборът на тези материали е широк и разнообразен. В повечето случаи като строителен материал за интериорната врата, се използват ПДЧ, MDF или HDF. Боровите врати са масивни и доста приятни за тези, които ценят традиционния дизайн на дома. Дървото е сигурно решение, ако искате топъл и естествен интериор.

Леките врати направени от пресован дървен материал са добри и практични за тези, които се нуждаят от бързо и достъпно решение, докато масивните врати подчертават солидността на стаята и са по-скъпа инвестиция за дома или офиса. От модерните материали си струва да се открои стъклото. Популярността му нараства всяка година, тъй като предлага по-високо качество и ценови диапазон, позволяващ много стилни и персонални решения.

Цвят

Не на последно място, е изборът на интериорна врата според цвета. Вратата в бели или класически тъмни тонове е безрисково решение, защото пасва на всичко. Но защо да не направите по-смел, по-стилен, по-щастлив и по-поразителен избор? Изберете ли цветна врата, ще промените облика на цялата стая, добавяйки интересен акцент.

Сподели