Какви видове дървесина са подходящи за Интериорната врата
hollow chipboard for door inner core

Какви видове дървесина са подходящи за Интериорната врата

Интериорните врати служат за практически и естетически цели. Осигуряват неприкосновеността на личния живот. Интериорните врати изградени от по -висок клас материал (ХДФ , Фурнир) с по-високо качество и плътност запазват топлината и уюта във вашия дом и също така осигуряват звукоизолация между стаи. Интериорните  врати от дървен материал са най-популярни, поради ниската си цена и гъвкавост, но не всички видове дърво гарантират качество. Най-добрите видове дървен материал предлагат комбинация от изолация, дълготрайност и добро съотношение цена качество.

Интериорни врати от ПДЧ

  • Интериорни врати изработени от ПДЧ – плочите от дървесни частици, са широко използван материал в мебелното производство, поради сравнително лесната и бърза обработка, а също така и ниската им цена.Материалът от ПДЧ е дупчест (тип тръбен) и издържа на усукване. ПДЧ-то  е с трислойна структурата, като в средата е от по-едри дървесни частици, а външните слоеве са от по-фина дървесина. Интериорните врати изработени от такъв тип материал са доста чувствителни към влагата, по-oлекотени са и лесно се огъват.

hollow chipboard for door inner core.jpg

Интериорни врати от МДФ

    • Интерирони врати изработени от  МДФ – МДФ представлява плоча от фини дървесни частици, пресовани с лепила и смоли. Като плътност е сравним с пдч, или с някои видове мека дървесина, без да има характерната структура на дървото разбира се. Обработва се лесно и заради това е разпространен широко в мебелопроизводството. В Сравнение с ПДЧ, гипсофазер или масивно дърво плоскостите от МДФ  са изградени от по-добър материал. На първо място MDF са изработени от много фина консистенция, която позволява плоскостта да е изключително гладка. В същото време материалът при интериорните врати не е ронлив и е много подходящ за изработката както на малки елементи така и на декоративни такива. Към горните качества не можем да не добавим устойчивостта на MDF плоскостите към влагата. Като по този начин интериорната врата няма да се  деформира или плоскостите няма да набъбнат, когато се използват в среди с висока влажност.

Интериорни врати от ХДФ

  • Интериорни врати изработени от ХДФ материал – HDF плоскостите  представляват дървесни влакна, образувани от меки и твърди дървесни частици, премесени с восък и лепило и пресовани при висока температура. Но както показва и названието, ХДФ плочите са по-плътни от МДФ плочите, по-твърди и по-устойчиви, тъй като са произведени от дървесни частици, компресирани при по-висока плътност. ХДФ плочите при интериорните врати може да бъде до три/четвърти по-плътен от МДФ,освен това   МДФ плочите  ще се раздуят при влага почти 2 пъти повече от ХДФ. Друго предимство на интериорната врата изработена  от ХДФ плоскости е, че  благодарение на своята висока плътност ХДФ е високо резистентен на гъбички и мухъл.

Свойства на плоскостите

Плътност при kg/m3

Резистентност на мухъл

Съдържание на влага %

Увеличение на съдържанието вода след 24 часа в %

MDF, МДФ

600-900

Средна

5-10

7-9

HDF, ХДФ

900-950

Висока

5-10

5

obla_kasa_229.jpgprava_kasa_199.jpg

  • Интериорни врати от Топола -Плоскостите от топола при инетриорните врати са с  отлична ефективност,също са масивни врати, но не предлагат същия отличителен дървесен материал. Интериорните врати са  със средна плътност, така че те са ефективни за звукоизолация и топлина. Топола се повлиява добре от боядисване и рисуване, а тъмните ивици могат да дадат различна боя в сравнение с останалата част от отговора на дървен материал. Топола се постига в цветове, вариращи от жълто-зелено до  бяло.

Интериорни врати от масивно бял дъб

  • Интериорни врати от масивно бял  дъб –  Интериорните врати от масивно бял дъб осигуряват функционалност и стил на дизайна на домовете. Белият дъб е изключително устойчив на водни щети и напукване, което го прави подходящ за интериорна врата на баня, детска стая и стаи за отдих. Ивиците на белият дъб са симетрични без много възли, което позволява интериорната врата  да бъде боядисана или изцапана. Белите сортове дъбови предлагат цветови гами от бледо жълто до тъмно кафяво.

puerta-lacada-y-suelo-roble-blanco-3.jpg

Сподели