Грижа за интериорните врати
Бял интериор с бяла интериорна врата

Грижа за интериорните врати

🕑 3 минути за четене Обновена на: 07 декември, 2022 в 09:03 часа

Всяка мебел изисква някои грижи. Избърсваме мебелите от прах, почистваме килимите, като пускаме прахосмукачка, измиваме пода и изпираме завесите. Малко от домакинствата се замислят, как правилно да се грижат за интериорните врати.

По подразбиране тази концепция включва – избърсване с достатъчно мека, леко навлажнена кърпа за отстраняване на прах и възможни замърсявания. Има обаче няколко прости препоръки, които вършат работа, за да продължава да се поддържа отличният външен вид на този интериорен елемент и то в продължение на много години.

Почистване

Днес има голямо разнообразие от почистващи продукти за различни повърхности. Повечето универсални препарати не съдържат никакъв защитен елемент върху покритието на вратата и могат да въздействат отрицателно, най-вече, на лаковото покритие нанесено върху дървесината. Категорично е забранено използването на различни абразивни прахообразни препарати, които могат да надраскат покритието и да ускорят стареенето му. Най-продуктивният начин за избягване на този недостатък, е използването на простичко решение, приготвено от чешмяна вода и спирт. Съотношението трябва да бъде взето от 0,9 към 0,1.

Необходимо е да навлажните парцала в този разтвор и след това да го изстискате добре, отстранете цялата мръсотия и прах от повърхността на вратата. След това трябва да минете върху всички повърхности със суха кърпа, за да отстраните влагата. За допълнителна защита можете да използвате специални препарати под формата на спрейове, които са представени в магазините. Внимавайте обаче, опитайте се да изберете такъв с вещества с неагресивен ефект, който ще бъдат безопасни не само за вратите, но и за Вашето здраве.

Периодична грижа

Интериорните врати от производителя веднага след монтажа трябва да се почистват единствено с подходяща кърпа. Грижата за тях по правило не е свързана с необходимостта от дребни ремонти по време на нормална работа. Тоест по време на редовния процес на почистване ще извършвате стандартно почистване, а се препоръчва да ги „инспектирате” на всеки две години:

  • проверете стандартната функционалност не само на самото крило, но и на всички негови компоненти (брави, панти);
  • откачете крилата от касите, за да почистите пантите ѝ, ако е необходимо, ги коригирайте. След почистване на пантите е важно да ги смажете с подходяща полутечна графитена смазка;
  • свалете и разглобете ключалките, за да почистите техните компоненти, последвано от смазване;

Дългосрочна защита

Средно експлоатационният живот на една качествена врата е 30-40 години. Да кажем, че имате нужда от вече нови врати, много по-рано от този период. Въпреки това, се старайте на няколко години да извършвате определени процедури, които ще запазят крилата и всички механични части в отлично състояние. Има моменти, в които може да се наложи почистване на вратите и наред с това:

  • да се сменят стъклените вложки, ако има такива;
  • да се сменят дръжките;
  • да се подменят уплътненията на касата;
  • при лакирани врати да се поднови лаковото покритие.

Тези не толкова претенциозни манипулации, ще Ви донесат един безупречен външен вид на интериорните врати, без да прибягвате до основен ремонт. Между другото, когато извършвате различни ремонти в къща или апартамент, например, измазване на стени или полагане на подови плочки, е важно да се грижите за безопасността на вратите, ако не е възможно да ги премахнете от пантите. Най-логичното решение, би било да затегнете платното с пластмасова обвивка и своевременно да премахнете слепващата мазилка или боя от тях. За целта е най-лесно да използвате кърпа, напоена в сапунена вода.

Сподели