Грижа за интериорните врати
Грижа за интериорната врата

Грижа за интериорните врати

Всяка мебел изисква някои грижи. Избърсваме мебелите от прах, почистваме килимите като пускаме прахосмукачка, измиваме пода и изпираме завесите. Малко хора се замислят как правилно да се грижат за интериорните врати.

По подразбиране тази концепция включва избърсване с мека, леко влажна кърпа за отстраняване на прах и възможни замърсявания. Има обаче няколко прости препоръки, които помагат да се поддържа отличният външен вид на този интериорен елемент в продължение на много години.

Почистване

Днес има голямо разнообразие от почистващи продукти за различни повърхности. Повечето универсални препарати нямат никакъв защитен ефект върху покритието на вратата и могат да нарушат лаковото покритие нанесено върху дървесината. Категорично е забранено използването на различни абразивни прахообразни препарати, които могат да надраскат покритието и да ускорят стареенето му. Най-лесният начин за решаване на този проблем е използването на специално решение, приготвено от чешмяна вода и спирт. Съотношението трябва да бъде взето от 0,9 към 0,1.

Необходимо е да навлажните парцала в този разтвор и след това да го изстискате добре, отстранете цялата мръсотия и прах от повърхността на вратата. След това трябва да минете върху всички повърхности със суха кърпа, за да отстраните влагата. За допълнителна защита можете да използвате специални препарати под формата на спрейове, които са представени в магазините. Внимавайте обаче, опитайте се да изберете такъв с вещества с мек ефект, които ще бъдат безопасни не само за вратите, но и за Вашето здраве.

Периодична грижа

Интериорните врати от производителя веднага след монтажа трябва да се почистват само с мека кърпа. Грижата за тях по правило не е свързана с необходимостта от дребни ремонти по време на нормална работа. Тоест по време на редовния процес на почистване ще извършвате стандартно почистване, а се препоръчва да ги „инспектирате” на всеки две години:

  • проверете стандартната функционалност не само на самото крило, но и на всички негови компоненти (брави, панти);
  • откачете крилата от касите, за да почистите пантите й, ако е необходимо, ги коригирайте. След почистване на пантите е важно да ги смажете с подходяща полутечна графитена смазка;
  • свалете и разглобете ключалките, за да почистите техните компоненти, последвано от смазване.

Дългосрочна защита

Средноексплоатационният живот на една качествена врата е 30-40 години. Да кажем, че Ви се прииска да си смените вратите много по-рано от този период, Въпреки това в период от няколко години е важно да се извършват определени процедури, които ще запазят крилата и всички механични части в отлично състояние. В някои случаи може да се наложи да:

  • да се сменят стъклените вложки, ако има такива;
  • да се сменят дръжките;
  • да се подменят уплътненията на касата;
  • при лакирани врати да се поднови лаковото покритие.

Тези прости манипулации ще Ви позволят да поддържате безупречен външен вид на интериорни врати, без да прибягвате до основен ремонт. Между другото, когато извършвате различни ремонти в къща или апартамент, например, измазване на стени или полагане на подови плочки, е важно да се грижите за безопасността на вратите, ако не е възможно да ги премахнете от пантите. Най-доброто решение би било да затегнете платното с пластмасова обвивка и своевременно да премахнете слепващата мазилка или боя от тях. За целта е най-лесно да използвате парцал, напоен в сапунена вода.

Сподели