Характеристики при интериорните врати – за какво да внимаваме
Интериорни врати и под в тъмен мотив

Характеристики при интериорните врати – за какво да внимаваме

🕑 3 минути за четене Обновена на: 22 март, 2023 в 11:31 часа

Изборът на интериорни врати не е лесен. Разнообразието в търговската мрежа е огромно. Преди да вземете емоционално решение, обосновано единствено на външния вид, задължително се запознайте с техническите подробности на вратите.

Пълнеж и покритие на вратите

Вътрешните врати са предимно произведени от материала – дърво или от подобни материали със същата основа, но с различно съотношение. Касите за крилата и рамките могат да бъдат направени от дървени профили или MDF. Крилата са пълни с пълнеж от „пчелна пита“ или ПДЧ. В първия случай вратата определено е по-лека. ПДЧ запълването с дупки, прави вратата по-стабилна и издръжлива. Външното покритие на крилото на вратата е направено от 3 или 4 мм. HDF плоскости, които могат да бъдат лакирани или покрити с декоративно фолио или ламинат. PVC – фолио при интериорните врати е покритие с прекрасни качества. То е издръжливо, не попива вода и е “еко” съобразно. Най-благородната облицовка е от натурален дървен фурнир, покрит с лак. Такъв богат избор от довършителни технологии, дава възможност за почти неограничена палитра от видове в различни тонове, както и модели.

Габаритни размери на вратата

Основната ширина на вътрешните врати е 80 см. Удобството в размера е, че Ви позволява свободно да използвате светлия отвор. Всяка мебел може лесно да бъде пренесена през такъв широк отвор. Ще откриете и по-широки врати с крило от 90, 100 и дори 110 см. Точно такива продукти се използват за поставяне при входовете на къщи или апартаменти. Понякога, може да имате нужда и от по-тясна врата – с ширина на крилото 60 или 70 cm. Тесните врати са практични за съблекалня, килери и други помощни помещения. Стандартната височина на вратата е около 200 см. Отворът 80 х 200 см. ще спомогне за безпрепятствено движение между помещенията. Когато избирате размера на вратата, е необходимо внимание и за размера на стаята. В модерните в момента високи и просторни интериори, пропорционално по-големите врати визуално се съчетават много по-успешно.

Фасадни или безфалцови врати

Най-често използваното решение е фалцова врата. В този случай ръбът на крилото има вдлъбнатина, по-широката част, от която – външната, покрива контакта между вратата и касата. Предимството им е, че са по-плътни и осигуряват по-добра акустична изолация. Крило, което не е с фалц, а е с прав ръб се нарича безфалцово. По време на затварянето цялата ширина на крилото влиза в отвора и е на едно ниво с касата. Гледайки такава врата, можем да видим процеп на между крилото и касата. Вратите без фалц често са модерни по стил, с прости линии, без декорации или декоративни корнизи, с минималистичен израз.

Аксесоари за врати

Тъмна врата с метална дръжка

Купувайки врата, Вие също трябва да изберете дръжкa, за да я отворите. Важно е вратата да има ключалка. Това е рядко използвано решение при интериорните врати, с изключение на банята. В последния случай е важен и типът отвори за вентилация, които могат да бъдат под формата на малки кръгли отвори или по-широко подрязване.

Панти скрити или видими?

За да се подчертаят изчистените линии и простотата на изпълнение, при вратите без фалц, могат да се използват вградени панти, т.е. скрити във вътрешните ръбове на крилото и касата. Вратите с панти, видими на ръба на крилото и на касата, се използват много по-често. В зависимост от размерите и теглото вратата има 2 или 3 панти. За много високи плътни крила може да са необходими до 4 панти.

Какво означава дясна или лява врата?

Това е най-лесно да се прецени при вратите с видими панти. Когато гледате врата –  при дясната врата ще видите пантите от дясната ѝ страна, а при лявата врата – от лявата ѝ страна. Отворете дясната врата, като дръпнете дръжката, с по-удобната в случая дясна ръка, към себе си. Аналогично при лявата врата е обратното. Вратите се поставят предимно от външната страна на стаята, към която водят. Най-често те се отварят към съседния коридор или салон, тоест навън. Решението, каква врата да инсталирате там, трябва да е базирано, колко място имате и от коя страна ще бъде най-удобно да я отворите. В изключителни ситуации (когато има много малко място), може да бъде полезна врата с обърнат фалц.

Интериорни декорации на врати

Основната декорация на вратата е равнината на крилото, която може да има гладка, профилирана повърхност или направена от няколко панела с профилиран връх. Най-популярните декорации са вложки от матирано, прозрачно или цветно стъкло. Алтернатива са също, метални апликации с различна структура, например лъскави полирани, матови и др.

Сподели


Обнови бисквитки