Интериорните врати и техните свойства
Krasiva Spalnya Tapeti

Интериорните врати и техните свойства

🕑 3 минути за четене

Реконструкцията на апартамент или къща несъмнено е труден въпрос, който освен финанси изисква въображение и време. Това е промяна за много години, така че часове на планиране и избор на правилното решение ще предотвратят ненужни и преди всичко необратими грешки. След избора на подходящ под, плочки и цветове за интериора, идва ред на също толкова важна доминанта за жилището – вратите.

Функционални крила и каси при интериорните врати

Стая с офис столове и бюро в бял цвят със висока сива вратаКогато избират крила и каси, хората обикновено се насочват преди всичко към дизайна, т.е. цвета или декора и тяхната хармония с пода и мебелите. Вратите обаче могат не само да изглеждат добре, но и да имат правилната функция, а това определено не е само отваряне и затваряне. Те могат да бъдат устойчиви на различни влияния – удари, повишена влажност до възможност да предпазват при пожар. Издръжливостта на покритията им е едно от най-важните качества при интериорните врати.

Нужно е вратите за вътрешно ползване да са практични в концепцията на жилището, спрямо пространството и да правят ежедневното им използване приятно. Наред с това всички аксесоари по тях, трябва да са удобни за ползване, а бравите по възможност по-безшумни.

При решението за интериорна врата, особено при плъзгащ вариант, основна дума трябва да има разположението на помещенията. В малка стая, където е ограничено мястото или там, където в ъгъла се срещат две врати, които при едновременно отваряне си пречат, се предлага вариант с плъзгаща се врата.

Като се има предвид, че това е важен дизайнерски и функционален елемент, чието придобиване представлява и значителна финансова инвестиция, изборът на вътрешни врати заслужава подобаващо внимание.

Интериорни врати според вида на помещението

Изборът на врата трябва да се основава на характера на даденото помещение – изискванията към свойствата на вратата за баня и вратата за хола например, се различават.

Модерна зелена баня с вана и мивка с мебел и врата в дървесен цвятВратата със стъкло може да бъде идеален вариант към всекидневната или коридора, която ще е перфектна за пространството, поради пропускливостта си на естествена дневна светлина. Няма място за притеснение за стъклените врати, дори и в случай на детска стая, където обаче е препоръчително запълването с безопасно стъкло. Освен по-високата устойчивост на удар, предимството на безопасното стъкло е и в това, че например, при рязко затръшване, то може да се счупи, но не се разбива на остри парчета, а на фрагменти с тъпи ръбове.

Изискванията към вратите за баня трябва да са малко по-завишени, понеже те ще бъдат изправени пред завидна влажност в дългосрочен план, в резултат на което обикновените врати скоро ще се усучат или по друг начин ще се деформират, да не говорим за влиянието на водните капки върху повърхността. Затова се се препоръчват красиви алуминиеви врати, подходящи не само за баня, но и за всеки тип мокро помещение. Вратите на банята са с огледало и алуминиева лайсна от вътрешната страна, а отвън с МДФ панел, който има възможност за цветове предлагани и при интериорни врати.

За помещения, в които играят деца или домашни любимци, трябва да изберете врати с по-издръжлива повърхност, която лесно може да издържи на детското творчество и животински нокти. Определено обаче няма причина да се намаляват изискванията за проектиране. По-издръжливите врати могат да бъдат визуално неразличими от другите врати в апартамента, поради тяхната повърхност, а също така е възможно да бъдат оборудвани с различни аксесоари.

За спалнята или кабинета отново трябва да изберете врата, която благодарение на шумоизолацията да Ви осигури достатъчно спокойствие и в същото време да се насочите към вариант, който не пропуска нежелана светлина.

Въпреки различните характеристики, които изисквате от Вашите врати, няма причина да се отказвате и от естетиката. В апартамент или къща можете да имате врати с различни от горните и други свойства, но въпреки това е възможно да поддържате еднакъв, идеално съвпадащ декор за всички тях.

Сподели