Как да изберем правилните интериорни врати?
Спалня със светли мебели и две интериорни сини врати

Как да изберем правилните интериорни врати?

🕑 4 минути за четене Обновена на: 22 март, 2023 в 10:07 часа

Вътрешните врати изпълняват редица важни функции в къщата – те отделят отделни помещения едно от друго, определят границите им и осигуряват личното пространство за всички, които имат нужда от почивка или обратното да работят, без да са обезпокоявани. Независимо от ролята на помещението, където са поставени, интериорните врати допълват целия дизайн на дома. Неслучайно са наричани така, защото са неделим елемент от него.

​ Какво да вземете предвид, когато ги купувате?

При планирането на интериора и бъдещите врати, следвайте една стилистична линия, съчетани в цвят със стените и пода. Широката гама от цветови шарки и разнообразни декорации Ви позволява да намерите продукти, които напълно отговарят на това, което сте си представяли за апартамента си. Външният вид обаче не е всичко! Вратите се различават по редица технически параметри.

Врати със стандартен размер или по поръчка?

Първата стъпка, преди покупката, трябва да бъде внимателно измерване на мястото (отвора), където ще бъде вградена вратата. Това е така, защото размерът на крилото на вратата зависи от това. Стандартните ширини са 60, 70, 80, 90 и 100 см. Можете също да поръчате врати по поръчка – тогава няма риск крилото да не се побере. Това е особено полезно за нестандартни размери на отвори.
Дебелината на стената също е важна – тя определя вида и размера на рамката на вратата. Най-популярни са регулируемите рамки, монтирани на стената след завършване на довършителните работи. Степента на тяхната настройка достига, дори 2-4 см. На пазара се предлагат и фиксирани рамки – те се поставят, докато се извършват ремонтните работи.

Различни видове врати

В зависимост от площта, с която разполагате, можете да изберем различни видове врати:
Странично окачени или люлеещи – най-често избираните интериорни врати. Крилото им се отварят едностранно, поради, което този тип врати изискват да се предвиди място и подходящо разположение на околните елементи от обзавеждането – мебели, домакински уреди и др. От своя страна тук се различават още два подвида:
Фалцови – припокриват рамката на вратата, създавайки леко отместване. Изглеждат класически и осигуряват по-добра звукоизолация.
Безфалцови – лягат в една равнина с рамката на вратата, сливайки се със стената. Най-често се използват в съвременните и нови дизайни.

Безфалцови вратиПлъзгащи се – в зависимост от инсталацията им, могат да влязат направо в стената, скривайки се или да минат успоредно на нея, като я припокрият. Те стоят добре в тесни стаи или на места, от които се изисква пълно използване на наличното пространство.

Сгъваеми – те се отново от типа на плъзгащите, но се отварят, чрез сгъване, подобно на ветрило. Те Ви позволяват да спестите място, но имат малък минус, когато са прибрани, стесняват отвора на вратата. Отделно не осигуряват надеждна изолация, било звукова или температурна.

Посока на отваряне на интериорните врати – наляво или надясно?

Когато избирате шарнирна врата, трябва да помислите, дали имате нужда от дясна или лява врата. Посоката на отварянето им трябва да съвпада с удобното Ви движение в жилището. Обмислете и разстоянията между съседните вътрешни врати, поставените близо една до друга – те не трябва да се сблъскват при влизане и излизане от стаята!
Как да определите посоката на вратата? Ориентирайте се по местоположението на пантите, те определят, дали вратата се води дясна или лява. Не пренебрегвайте и още нещо свързано с посоките на отваряне – навътре към стаята ли ще е по-удобна за Вас или обратната!

Врати със специални задачи, съобразени с отделните стаи

В рамките на една стилистична линия обикновено има няколко модела врати, от които да избирате. Те се различават по степента на остъкляване и вентилация и са предназначени за различни помещения. За баня, тоалетна, перално помещение или сушилня, изберете врата с изрязани отвори или подрязвания отдолу. Това гарантира по-добра вентилация на помещението. Между помещенията и коридора, където няма прозорци, си струва да се монтират врати със стъклопакет. Причината – повече от естествената светлина ще достигне до тъмния коридор. В спалнята, от друга страна, имат резон пълните крила, защото те ще осигурят по-голяма интимност и по-добра акустична изолация.

Масивна врата или такава с обработени плоскости – кой материал е най-добрият?

Основният фактор, определящ цената на една врата, е материалът, от който е направен. Може да изберете:

Дървени врати – стилни, тежки, напълно подходящи за къщи, декорирани по класически начин. Благодарение на естествената рисунка на пръстените, те имат уникален характер. Могат да бъдат направени от масивна дървена плоча или от няколко залепени слоя. Последния вариант е по-устойчив на изкривяване и по-здрав от единичната масивна плоча.

Врати от дървоподобна плоскост (MDF или HDF) – по-евтини от дървените и в същото време имат стабилност и устойчивост от повреди. Колкото по-голяма е плътността на слепените дървесни частици, толкова по-голяма е здравината на вратата.

Стъклени врати – най-често съдържат специално подсилено стъкло или закалено. Те са много ефективни и изненадващо издръжливи, но не гарантират интимност. За сметка на това осигуряват добро осветление за интериора и още повече го допълват с различните си красиви интерпретации от принтове.

Стъклена плъзгаща врата

Изолиращ пълнеж в крилата на интериорните врати

Най-популярно използван изолационен материал при вътрешните врати е „пчелната пита“. Това е най-лекият и евтин тип, който доставя задоволителна защита от шум и ниски температури. Също така, се характеризира с ниска устойчивост на влага, така че имайте едно наум, когато търсите врата за Вашето мокро помещение.

Покритието не е без значение за вътрешните врати

Покритието на вратата също е важно. Естественото дърво най-често се лакира или боядисва с боя. Продуктите, базирани на дървесни плоскости, са “облечени“ със специални фурнири, а най-трайни са тези, изработени от естествени материали. Много ефективен начин за довършване е и дървен фурнир, т.е. тънки листове дърво, поставени отгоре на вратата. Това е отлична алтернатива за постигане на масивна плоча. Готовата врата е измамно подобна на тези, направени изцяло от дърво, но е лишена от недостатъците им – те не скърцат и не се деформират.

Сподели