Как да изберем цвета на интериорните врати?
Светли интериорни врати с черни брави и рисунка на стена

Как да изберем цвета на интериорните врати?

🕑 3 минути за четене Обновена на: 22 март, 2023 в 13:20 часа

В днешно време ролята на вратата не е просто функционална – да отделя помещенията едно от друго, да изолира шум, течение, миризми и т.н. Ролята ѝ е също и естетическа. Правилният избор на цвят на интериорна врата е перфектният завършек на вашия интериорен дизайн, който ще създаде така желаният стил, комфорт и уют.

Светли и тъмни цветове за интериорните врати

Светлите нюанси като бяло, снежен бор, сибирска лиственица, бреза, перла, както и светлите нюанси на дъба или на ясена са по-универсални и са в хармония почти с всеки дизайн. Бялата врата остава вечна класика в дизайна на жилищата. Ако заложите на нея – залагате на сигурно! Светлите цветове оптически отварят помещенията и те изглеждат по-просторни.

Тъмните нюанси придават изтънченост, елегантност, солидност. Превръщат се в централна част от интериора. Най-предпочитани са орех, венге, череша, сив или златен кестен и райски орех. Тъмните врати обаче, не са подходящи за тъмни и тесни пространства. Оптически ги затварят, правейки ги да изглеждат още по-малки и мрачни.

Комбинация между врати и под

Съчетаване на интериорните врати с пода, стените и мебелите

Вратите и пода трябва да се комбинират правилно като цветове, за да се постигне идеална хармония в интериора. Те са и едни от елементите, които се сменят много рядко, затова правилният им избор и съчетание е много важен. В днешно време изборът на цвят е много труден, поради големия брой цветове, които се предлагат. За да се постигне хармонията между интериорните врати и пода те трябва да бъдат от една цветова гама. Например, ако подът е със сив оттенък – цветът на вратата също трябва да е в сивата гама, но с няколко тона по-светъл.

В този конкретен пример имаме малко повече свобода, защото на сив под може да сложим също и бяла врата или в цвят венге, който също би се съчетал добре със сивия под, образувайки контраст. Ако по пода и вратите има дървесна шарка, желателно е тя да е максимално идентична между двата елемента. Това ще придаде по-голям завършек на интериора.

Универсален цвят си остава бялото, което пасва на всичко. Ако не ви се мисли толкова задълбочено какъв цвят би си подхождал с пода или с мебелите в помещението – да сложите бяла интериорна врата е едно лесно и практично решение. Белият цвят винаги придава стил, независимо с какъв цвят е комбиниран.

Избор на цвят за интериорните врати

При наличие на тъмни стени е препоръчително вратите да са в светла гама и обратно. По този начин ще се получи контраст, който ще фокусира вниманието върху интериорните врати. Ако искате обаче, вратата да остане „скрита”, незабелязана – цветовете на стената и вратата трябва да са максимално идентични. Така вратата ще остане „невидима” и ще се слее с интериора, без да привлича внимание. Тази стратегия се прилага, когато цветовете в интериора са достатъчно ярки или разнообразни и фокусът върху вратата става излишен, дори кичозен.

Ако искаме да комбинираме цвета на вратата с цвета на мебелите – най-основното правило е да са от една цветова гама. Хубаво е цветът на мебелите да е с няколко тона по-светъл или по-тъмен от цвета на интериорните врати. Така ще се получи лек контраст. Естествено винаги има изключения, в които би било невъзможно да следваме това правило, защото рискуваме да се получи голям кич.

Например при мебели с червен цвят, не би било подходящо да слагаме и червена врата. На тези мебели ще подхожда повече врата в цвят венге или черна врата. Този контраст ще придаде повече стил на интериора.

Сподели


Обнови бисквитки