Как да шумоизолираме интериорните врати?
Интериорна врата с дървена облицовка

Как да шумоизолираме интериорните врати?

🕑 2 минути за четене Обновена на: 22 март, 2023 в 09:45 часа

Как можете да спрете или поне да намалите значително шума, който идва от другата стая? За Ваш късмет има няколко начина да го направите и днес ще Ви запознаем с тях. Всеки от нас има нужда понякога от малко уединение и спокойствие. Всичко от което имате нужда е да намерите спокойно кътче, на което да се усамотите и да си почините. Лошото е, че когато живеете с други хора шансовете да намерите уединение са нищожни и шума Ви преследва навсякъде. В повечето случаи, причината за шума около вас са зле уплътнените интериорни врати.

Производителите на новите интериорни врати са се погрижили добре за това, като крилата имат пълнеж, който идеално шумоизолира помещенията, освен това касите са покрити с уплътнения, които също допринасят за тишината във Вашия дом. Но ако нямате желанието да закупите интериорни врати, то поне можете допълнително да ги шумоизолирате. Има няколко начина това да се случи и всеки един от тях е лесен и доста бюджетен.

Как шума минава през вратите?

Звукът се разнася чрез трептения, които имат свойството да преминават през различни по вид повърхности. Колкото е по-плътен материала, от който е изработено крилото, толкова по трудно е на вибрациите (звукът) да преминат през него. Какви са видовете дървесина при вътрешните врати и кой е по-добрият материал сред тях? Ще Ви отговорим – повечето от съвременните интериорни врати са изработени от HDF. Това е материал, който се изработва от финни дървесни частици, пресовани под голямо налягане, като това го прави изключително плътен и спомага за добрата шумоизолация.

Първия начин да шумоизолирате вратите си е, като запушите всички пролуки

Повечето стари врати имат големи фуги между пода и крилото, както и там където то ляга върху касата. Един от начините е да поставите лайсна на пода, която да смали разстоянието между пода и крилото, а на касата да се монтират самозалепващи уплътнения, като при затваряне крилото да ляга върху тях. Уплътненията са почти незабележими и това не би се отразило на външния вид на вратите Ви. По този начин ще елиминирате технологичните фуги между крилото и касата, и ще намалите значително количеството шум, което преминава през тях.

Втория вариант е да замените старите врати с нови, които са изработени от HDF и са с шумоизолиращ пълнеж (пчелна пита, перфорирано пдч или изцяло плътни врати, без кухи пространства). Някои интериорни врати могат да бъдат фалцови, което означава, че крилото при затворено положение ляга върху касата, което в допълнение с уплътненията по касата води до идеална топло и шумоизолация на помещенията. Освен това вратите се монтират така, че да се плъзгат плътно по пода, което елиминира фугата между крилото и касата.

Сподели