Видове дървесина, подходящи за интериорната врата
Дървесина за интериорна врата

Видове дървесина, подходящи за интериорната врата

🕑 3 минути за четене Обновена на: 15 юни, 2023 в 11:23 часа

Интериорните врати служат, както за практични, така и за естетични цели. Те осигуряват неприкосновеността на личния живот. Интериорните врати изградени от по-висок клас материал – ХДФ или фурнир, имат по-високо качество и плътност, запазват топлината и уюта в домовете и също така допринасят за по-добра звукоизолация между стаите. Популярността на естественото дърво, прилагано при вътрешните врати, се дължи най-вече на качествата му и цената, съобразена с тях. Предлагат се и гъвкави решения, но не всички видове дърво гарантират желаното качество. Най-добрите видове дървен материал предлагат комбинация от изолация, дълготрайност и добро съотношение между парите, които ще платите и това, което ще закупите.

Интериорни врати от ПДЧ

  • Изработените от ПДЧ врати, са всъщност плочи от дървесни частици. Това е широко използван материал в мебелното производство, поради сравнително лесната му и бърза обработка, а също така и ниската му цена. Материалът от ПДЧ е дупчест (тип тръбен) и издържа на усукване. ПДЧ-то е с трислойна структура, като за средната й част са използвани по-габаритни дървесни частици, а за външните слоеве по-финни. Интериорните врати изработени от такъв тип материал са доста податливи към влагата, по-oлекотени са и лесно се огъват.

hollow chipboard for door inner core.jpg

Интериорни врати от МДФ

  • Изработените от МДФ врати, представляват също плочи от финни дървени частици, които технологично са обработени със смоли и лепила чрез пресоване. Плътността им е донякъде близка с тази на ПДЧ, но с някои разлики. Мебелите и вратите от този материал изпъкват пред тези от гипсофазер и ПДЧ, с по-добра визия и маса. Прави впечатление финната изработка и гладкост. В същото време материалът при интериорните врати не се рони и е много подходящ за производство, както на по-големи продукти, така и на елементи с декоративна цел. Към посочените вече качествени характеристики няма да пропуснем и по-голямата издръжливост на MDF плоскостите на пари и влажност. Като по този начин интериорната врата, относително трудно би се деформирала, когато е поставена в среда с висока влажност. Но все пак, не се препоръчва да се облива с вода.

Интериорни врати от ХДФ

  • Интериорните врати изработени от ХДФ материал са плоскости, представляващи влакна от дърво, които са образувани от меки и твърди частици, смесени с восък и лепило и накрая пресовани при висока температура. Видно от името на материала, което означава – „дървесни влакна с висока плътност“, крилата се характеризират със здравина, твърдост и висока устойчивост, тъй като технологията им на производство, включва компресиране на дървесните стърготини при оптимална плътност. ХДФ плочите при интериорните врати е възможно да са до три/четвърти по-плътни от МДФ, освен това шансът да се раздуят от влага е минимален. Друго предимство на интериорната врата изработена от ХДФ плоскости е, че благодарение на тази своя висока плътност, е високо предпазена от появата на мухъл и гъбички.

Свойства на плоскостите

Плътност при kg/m3

Резистентност на мухъл

Съдържание на влага %

Увеличение на съдържанието вода след 24 часа в %

MDF, МДФ

600-900

Средна

5-10

7-9

HDF, ХДФ

900-950

Висока

5-10

5

obla_kasa_229.jpgprava_kasa_199.jpg

Интериорни врати от дърво

  • Интериорни врати от масивен Бял дъб –  Интериорните врати от масивен Бял дъб осигуряват функционалност и стил на дизайна на домовете. Белият дъб е изключително устойчив на водни щети и напукване, така че е избиран за интериорна врата на баня, детска стая и стаи за отдих. Ивиците на белия дъб са симетрични без много възли, което позволява интериорната врата да бъде боядисана. Белите сортове дъбове предлагат цветови гами от бледо жълто до тъмнокафяво.
  • Интериорните врати от Топола са плоскости направени от дървото, като при вратите, ефективността е отлична. Те са масивни врати, имат средна плътност, така че те са отлични за звукоизолация и топлина. Тополата се повлиява добре на боядисване, като по-тъмните ивици биха дали различен акцент, в сравнение с останалата част от отговора на дървения материал. Топола постига цветове, вариращи от жълто-зелено до бяло.

puerta-lacada-y-suelo-roble-blanco-3.jpgДвойна бяла врата и единична бяла врата в коридор

Съществува и изработка на красиви врати от екзотични дървета, но поради различната географска ширина те не са популярни в нашата страна. Цената им би била прекалено висока и неоправдана, а достъпната суровина у нас не отстъпва по качествени показатели.

Още един последен съвет – преди да смените вратите си, проучете пазара и възможностите, които той предлага и не се подлъгвайте по модата в бранша, а ги съобразете със своето жилище!

Сподели