Интериорни врати от фурнир
Светъл фурнир

Интериорни врати от фурнир

🕑 3 минути за четене Обновена на: 03 януари, 2023 в 15:28 часа

Накратко, фурнирована интериорна врата е врата с тънки слоеве дърво, нанесени като покритие. Получават се чрез рязане и рендосване на трупи. По този начин такава врата не е по-лоша от ламинираните врати, но в структурата ѝ има естествено дърво.

Видове фурнири

Естествени

Тънък лист извит фурнир

Представляват изключително тънки листове от дърво, които се добиват чрез рендосване, белене или рязане. След този процес на нарязване на слоеве, те се изсушават и отделят според сянката на всеки елемент. След това се слагат в определен за целта разтвор, който ги оцветява в желания цвят. Следва да се сгънат всички листове и да се притиснат в блок. Същността на технологията позволява да се предаде текстура на дърво, но в същото време да се използва максимално материалът. Тази опция е екологична и малко по-скъпа от ПДЧ, но пък по-евтина от изцяло дървена врата. Разбира се, се елиминират и неравностите и възлите, които така или иначе съществуват върху дървените повърхности. Какво получаваме: 93-94% естествено дърво, 6-7% лепило и 0,2-0,3% багрило.

Мултифурнири

Този фурнир също е направен от естествено дърво, но слоевете са сгънати по такъв начин, че текстурата на дървото да не се забелязва. Целта е постигане на различни дизайнерски решения. Дърво, което не прилича на дърво – именно такава врата се търси понякога в оригиналния интериор.

Фина линия

Като противовес на мулти-фурнир, тези дървени плоскости се сушат, оцветяват, пресоват и реконструират, предавайки текстурата и цвета на дървото, доколкото е възможно. Тук е необходимо да се подчертае, че тази производствена технология прави фурнира по-порьозен и следователно крехък.

Технологии за нанасяне на фурнирно покритие

  • студен фурнир: слоят е залепен към рамката;
  • горещ фурнир: счита се за по-висококачествен, покритието се залепва със специална преса при високи температури;
  • вакуумен метод: специално оборудване фиксира фурнира равномерно, дори върху повърхности с извита форма, създавайки необичаен дизайн;

Какво да търсите при избора на фурнировани врати

 

Фурнирована врата със дръжкаТук ще поставим няколко акцента, да започнем с доброто.

Плюсове

  1. Лекота. Такъв показател като теглото на вратата също е важен, тъй като тежките крила на вратите имат склонността да увисват.
  2. Хигроскопичност. Такива врати не пропускат влагата и не променят формата си при промяна на влажността в помещението.
  3. Сила. Вратите са по-издръжливи на удар. Структурата на материала, му позволява да устои на натиск по-успешно от пластмасата.
  4. Ниска цена. Ако направим сравнение с масивното дърво, фурнирът е по-евтин материал, тъй като съдържа не само дървесни видове. Следователно цената на продукта е много по-ниска.

Минуси

Нека погледнем обективно и минусите. Нищо в този свят не е перфектно, винаги има клопки, които трябва да знаете. Основният недостатък е, че е невъзможно да се види какво точно има вътре в такава врата. Все едно да си купиш пай със сладко. Производителите понякога си позволяват да спестят от пълнеж и използват ПДЧ, вместо дървени части. Но на практика подобна измама може лесно да се предотврати, като се купува от известен производител, вместо да се даде предпочитание на фирми без име.

Преди да купите врата, трябва да помислите внимателно за вида на избраното покритие и дали ще се впише достатъчно добре във Вашия дом. За модерен стил е по-подходящ мулти-фурнир с интересен декоративен модел. За класически интериор е полезна фината линия със своя дървесен модел. Врати с фурнир могат да съдържат вложки от стъкло, красиво изобразени витражи или матирано стъкло, което може да направи вратата акцент на целия интериор.

Важно! Разгледайте отблизо шарката на фурнированата интериорна врата – тя трябва да е уникална. Ако видите повторения на модела, това задължително говори, че производителят е заложил на неестествен материал, който е просто имитация на дърво.

Също така трябва да проверите плътността на залепване на фурнира. Всичко трябва да бъде запечатано, ако не е така, експлоатацията на вратата ще е кратка и неудовлетворяваща. Гледайте и самата повърхност, тя трябва да е гладка и равна!

Накратко за материалите

Защо да изберете интериорни врати от естествен фурнир? Фурнирът изработен от дъб изпъква сред другите, като най-добрият вариант. Няма да говорим дълго за уникалните свойства на това дърво, достатъчно, за да посочим, че това е най-издръжливият материал. Може да се изработи в светли и тъмни нюанси, така че да е съвместим почти с всеки дизайн. Това е по-скъпият вариант. Използват се и различни по-меки видове – те също имат всички предимства на фурнированите врати. Само опитен експерт може да различи текстурата им от благородните сортове, но също и цената им би следвало да е по-бюджетна.

Накратко очертахме какво представляват вратите от фурнир, но изборът остава винаги Ваш!

Сподели