Класически интериорни врати
Класическа интериорна врата за дома

Класически интериорни врати

🕑 2 минути за четене Обновена на: 06 декември, 2022 в 11:31 часа

Типичните интериорни врати се различават от моделите по различен стил. Те имат присъщи елементи:

 • Съотношението и линиите са прецизни, симетрията се чете във всяка особеност
  и в подреждането на елементите;
 • Материалът на производство на такъв тип интериорни врати е дърво или неговата имитация;
 • Цветът на продукта е в неутрални едноцветни нюанси. Утвърден е белият цвят;
 • Завършване в техниката на патиниране, кракелюр, инкрустация, ръчно рисуване, декорация с резбовани или гипсови елементи с позлата;
 • Конструкция – рамка или ламперия. Вложките са разнообразни по облик, плътни или остъклени;
 • Фитингите са с високо качество – не само функционален, но и декоративен елемент.

Отваряне на интериорните врати

На снимката на класическите интериорни врати сме свикнали да виждаме продукти под формата на люлееща се конструкция. Те имат нужда от простор за отваряне на крилото, но по-добре от други осигуряват добра шумо и топлоизолация, предотвратяват проникването на влага и миризми.

Плъзгащите се конструкции навлязоха в живота ни сравнително наскоро, но успяха да намерят своята ниша в едно наистина класическо обзавеждане. Такива врати изглеждат уважавани и повишават нивото на комфорт по време на работа. Отрицателната им черта е, че се нуждаят от осигуряване на конструкцията със специален механизъм, лоша топло и звукоизолация.

Отличителни стилове при интериорните врати

Тъмните и светли интериорни врати в апартамент в духа на класицизма могат да бъдат класифицирани на няколко стилистични направления:

 • Английският стил е консервативен лукс с използване на естествени материали и минимум декоративни елементи. Едноцветните са светлокафяви и бежови. Английският стил приема емайлирано покритие;
 • Италианската класика се отличава със симетрията на двойните врати и наличието на луксозни детайли: скъпи фитинги, позлата, рисуване, колони, корнизи, пиластри, дъски. Използваните материали са махагон, орех, череша, дъб, бук или суровини с тяхната имитация;
 • Френският стил се свързва с пастели и сребро. Луксозните интериорни врати са украсени с патина, витражи, позлатени елементи, колони и капители.

Леката версия на вратите е проектирана в бледо люляк и розово. Дизайнът на леки врати към апартамента в класическата версия изглежда особено изгоден. Добре се съчетава с полилеи с кристал, огледала в рамка, ковано желязо и други луксозни принадлежности. Съобразете подходящ стил и модел на вътрешните врати и за коя стая подхожда, за да избегнете несъвместими и гротески съчетания в интериора.

Сподели