Комбинацията от врати и под в интериора
Стая с телевизор и бяла врата

Комбинацията от врати и под в интериора

🕑 3 минути за четене Обновена на: 22 март, 2023 в 10:46 часа

 

Декорацията на стени, мебели и аксесоари са относително лесни за подмяна и варират според настроението или интериорната мода. Поставянето обаче на интериорни врати и подове е задача, изискваща повече внимание, понеже се случва рядко и то в период от дълго време. Дали, ще решите всичко в един единствен тон или обратното, ще търсите контраста, е въпрос над който е нужно да помислите. Нека Ви покажем основните комбинации между пода и вратите, за да добиете представа, точно коя от тях е за Вас.

Как да съчетаем цвета на пода и вратите

Вратите могат визуално да се слеят с пода, ако изберете един нюанс. Но не е необходимо нюансите да са идентични, можете да вземете един и същи цвят с няколко тона по-тъмен или по-светъл, тогава ефектът “преливане” няма да е очевиден, но комбинацията ще бъде хармонична.
Тъмен под с бели стени

Топла или студена гама

Основно правило е да се придържате към общия диапазон: топло или студено. Нюансите от различен топлинен спектър ще бъдат извън хармоничността. Дори, с класическата комбинация от “светъл под + боядисани в бяло врати” можете да сгрешите, като изберете неподходящ тон. Бялото също може да бъде топло или хладно. Избирайки традиционен кафяв цвят, можете да използвате различни нюанси, като по-тъмни подове и светлокафяви врати. Отново, основното е да познавате цветовите диапазони.

Плавен преход на цветовете

За хармонична комбинация от врати и подове в интериора можете да използвате градация на цветовете: “бял таван + светли стени и врати + тъмен под”. Тази техника се вписва добре в класическия интериор. Желателно е да се постигне плавен преход на нюансите.

Комбинация от врати, под и стени – цветово

Различни плъзгащи врати

Стените също не могат да бъдат изхвърлени от уравнението, те заемат по-голямата част от видимото пространство и задават тон на интериора. Тук можете да подходите по два начина:

  • контрастен;

Вместо свързани нюанси и плавни преходи, можете да изберете контраст. Има различни варианти за контрастни комбинации. Например, “тъмен под + светли стени + бели врати или тъмни врати на фона на светли стени и светъл под”. Можете да опитате и комбинацията – “светли врати на фона на светли или тъмни покрития”. В последния случай наличието на ярък нюанс в пространството трябва да бъде подкрепено от мебели или аксесоари. Въпросът е да превърнете вратите в интериорен акцент, като ги подчертаете на фона на стената чрез цвят и/или текстура.

  • „невидим“;

Вторият начин да комбинирате пода, стените и вратите е да се уверите, че цялото внимание е насочено към пода. В същото време вратите се доближават по гама до стените, сливайки се с тях по цвят и текстура и контрастиращи с подовото покритие.

​Комбинация от врати и под в текстура

Ако изберете пътя на контрастите, тогава е препоръчително да изберете текстурата на крилото на вратата, която е контрастираща по отношение на стените. Например, ако стените са гладки, вратата може да бъде изработена от визуално по-груб материал. И обратно, грубо текстурирано стенно покритие трябва да се комбинира с гладко крило на вратата. И в двата случая текстурата на вратата трябва да е свързана с пода.

Вратите от масивно дърво са много подходящи за паркет, за ламинат може да се избере по-бюджетно крило на врата с имитация на естествено дърво. Пластмасовите врати са подходящи за линолеум и други синтетични повърхности.

Френски стъклени врати

Крилото на вратата, което е тънка рамка с прозрачно стъкло, е универсално решение, което може да се комбинира с всяка друга текстура. Стъклената врата ще Ви помогне, когато става въпрос за лъскави подови настилки, които трудно се комбинират с други текстури. Стъклото ще позволи на светлината да се движи свободно от стая в стая и визуално да повлияе на пространството, разширявайки го. Бюджетна алтернатива на стъклената врата е плъзгащата врата. Много е удобно, предвид възможностите, които тя предоставя, разгръщайки помещението, когато поискате.

В заключение, когато избирате комбинация от врати и под, можете да се въоръжите с фрагмент от подовото покритие и да го положите върху крилото на вратата в магазина, за да разберете, дали ще си паснат като съчетание.

Не на последно място помислете върху модните тенденции при интериорни и входни врати. Това може да се окаже доста важен и ключов момент, когато се стремите да съчетаете вътрешните врати с  тази на входа на дома Ви. Всичко има значение при постигането на пълната хармония в дома, така че мислете мащабно!

Сподели