Любопитни факти за входните врати
Входна врата - чукче

Любопитни факти за входните врати

🕑 2 минути за четене Обновена на: 13 март, 2023 в 15:31 часа

Ще ви запознаем с някои интересни факти за входните врати. Ние гледаме на тях като средството, което ще ни осигури сигурност и защита от външния свят и атмосферните условия. Малцина от нас са запознати с интересната им част.

Предполага се, че вратата се появява като част от нашите жилища 3000 г. преди новата ера. В зависимост от това в коя географска област и в кое време са направени. Те притежават разнообразни специфики, било то естетически или технически. Първите такива врати са отпреди Христа, изцяло са от дърво и са били открити в Египет, а дотогава са били изработвани от камък. В Европа през средните векове и Ренесанса са били дялкани от дърво. В Рим и Гърция вратите пък са били единични, с две крила или плъзгащи се.

Най-старата врата в Европа

Смята се, че най-старата врата в Европа е открита в Цюрих, на брега на езерото там при строителните процеси за изграждането на подземния паркинг на градския театър. Оказва се, че вратата е на повече от 5000 години и е изработена от много плътна дървесина, благодарение, на което се е съхранила през годините.

През капитализма със създаването на фабриките процесът на производство е станал механичен и се е доусъвършенствал. А след Втората световна война вратите масово са се изработвали от олово и желязо. В тази връзка е интересен фактът, че най-тежката врата е стоманена и е с тегло 321,4 тона и се намира в Националната лаборатория Лорънс в Калифорния, САЩ. Желязото и е с дебелина 2,43 метра и колкото и трудно да е за вярване, тя се задвижва ръчно с помощта на специализираните панти. С напредването на технологиите са започнали да се изменят и материалите, от които се произвеждат вратите. Появили са се и екстри като звънец, шпионка, уплътнения и по-модерни заключващи механизми.

Начало на производство на вратите

Вратите, които съществуват и в днешно време, са започнали да се произвеждат след края на 70 г. на 20 век. Освен за защита на дома вратите са служили и за засвидетелстване на социалното положение на собственика им. Красивите елементи по чукчето на входната врата, и всеки един дребен детайл издава много информация от това в кое историческо време е била изработена и какви са били обичаите и традициите на дадената епоха. Тук можем да отбележим, че за най-красивата врата е спрягана – бронзовите порти на Кръщелнята на Свети Йоан Кръстител във Флоренция, Италия. Толкова изящно са украсени от склуптора Лоренцо Гиберти, че великият Микеланджело казва, че това са „Вратите на Рая”. Изображенията върху тях са взети от библейски сцени от „Стария завет”, а изработката на вратата е от позлатен бронз.

В днешно време има доста иновативни, смели и уникално разчупени модели врати. Можем да заложим и на класическата метална или просто изчистена дървена врата, но каквато и да изберете, важното е да ви създава уют, комфорт и защита.

Сподели


Обнови бисквитки