Метла до Вашата блиндирана врата – славянски поверия
1 700x600

Метла до Вашата блиндирана врата – славянски поверия

Според славянските традиции и обичаи  има домашни вещи-пазители, с който може да направим домовете си по-здравословни, за да живеем в тях по-щастливи. Метлата е една от тях.

На практика са ни ясни  функциите на метлата. Мете боклука, макар, че днес все по-често я заменяме с електрическата ѝ сестра – прахосмукачката.

От гледна точка на езотериката – с метлата събираме и изхвърляме навън негативната енергия, която може да се е промъкнала в жилището.

Метлата, поставена до входната Ви блиндирана врата се е използвала и като защитно средство. Всеки неканен гостенин ще бъде изгонен с твърдата ръка на стопанина. А после с метлата ще замете следите му, така че никога повече да не му стъпва кракът тук.

Все още по селата съществува вярване, че след като изпратите гостите, не бива да метете стаята, защото ще им се случи нещо лошо, „замитате им следите“.

Старо суеверие е да не се мете в краката на младо момиче, защото няма да се омъжи.

В българския народен календар на Игнажден задължително се премита къщата от злото. А на вратата се закачват малки декоративни метли, украсени с цветни вълнени конци и жълта паричка.

metla

Днес се изработват декоративни метлички с малък размер от билки и сушени цветя. красяват се според празника и се закачват на стените или на входната врата. Според руските обичаи такава метличка се украсява с 12 мънички фигурки от тесто, мъниста или конци – дафинов лист – за успех. Царевица – за плодородие и дълголетие на рода, орехи – за ум. Слънчогледови семки – за многодетно семейство, люта чушка – за мъжката сила. Шипки – за женската красота, чесън – за защита от злини и др.

Сподели