Как се монтира каса при входна метална врата?
bormashina metalna vhodna vrata

Как се монтира каса при входна метална врата?

метална входна врата

“Монтирали ли сте някога входна метална врата?”; ”Имате ли идея как се прави?”; “Откъде да започнете монтажа?”; ”Какви инструменти ще са Ви необходими?”

Това са въпроси, на които не всеки може да отговори. За хората, занимаващи се с такъв вид дейност това е лесно изпълнима задача, но за други монтирането на входна врата е голямо предизвикателство.

Когато се спазват изискванията и последователността на  отделните стъпки при  изпълнението на монтажа, немислимо сложните и неосъществими процеси вече не изглеждат така недостъпни за обикновения човек.

Подготовка на строителния отвор

При монтиране на метална врата като входна, е необходимо преди всичко да се подготви строителния отвор. Той се оформя като се извърши демонтаж на съществуващата каса (метална или дървена), ако има такава. Ако е необходимо се разширява и строителния отвор до зададения размер в техническата оферта. Там, където е възможно, металната каса се вкопава (прави се канал в строителния отвор, така че металната каса да може да “легне” в него). Монтирането на ъгловата метална каса става чрез укрепващи П-образни профили, предварително заварени към нея. При блокова каса монтажа става директно (през предвидените за тази цел отвори във вертикалните и хоризонталния профил на касата). Долната част на металната каса трябва да е на едно ниво в готовия под. Ако няма такъв, тя се монтира на ниво зададено за готов под.

Метална каса

Металната каса  се отвесира откъм пантите с помощта на отвес и нивелир. При ъгловите каси, отвесираната страна се анкерира към стената с помощта на арматурно желязо, монтирано в стената /зида/ в зоната на укрепващите П-образни профили  на касата, чрез заваряване или с помощта на винтове и дюбели към стената.

При блок касите, отвесираната страна се закрепва с помощта на винтове и дюбели към стената /зидa/ през предвидените за тази цел отвори във вертикалните и хоризонталния профил на касата. За бетонни стени се използват самонавиващи се дюбели (TORX), а за тухлени се използват дюбели за тухла, не по малки от 150мм.

бормашина при монтаж на метална входна врата

Част от необходимите инструменти за монтиране на такъв тип входна врата са: чук, ролетка, бормашина, нивелир, перфоратор, заваръчен апарат.

Нивелир при монтаж на метална входна врата

Сподели