Наръчник за начинаещи при монтаж на интериорна врата
white-wooden-door-with-silver-door-lever-4568705

Наръчник за начинаещи при монтаж на интериорна врата

В наши дни, монтажа на интериорни врати, се извършва от обучени хора. Струва ли ви се сложен процес? А желаете ли да монтирате сами своите врати?! – Ние ще ви покажем няколко хитринки, които да ви помогнат в начинанието. Когато искате да инсталирате сами вратите си е много важно да се стремите към поетапния процес и да се придържате към основните норми. Това се отнася за абсолютно всички разновидности на дизайна. За да предотвратите груби грешки и правилно да монтирате вратата, която сте закупили, трябва предварително да се запознаете с всички нюанси на тази работа. Не е невъзможно да се справите сами, стига да имате нужното търпение и интерес.

Монтаж на интериор на врата

Началото на подготвителната работа започва със задълбочено обмисляне на предстоящия процес.

От къде да започнем с подготовката за монтаж?!

Първо ще отнеме известно време и неизбежни действия. Първоначално трябва да разберем какъв да е размера на новата интериорна врата, като това може да се определи от съотношението на старата, но е по-добре да се измери отвора веднага щом отстраните старата конструкция, за да бъдете напълно сигурни. Необходимо е да подберем и правилните инструменти, с които ще работим и ще ни помогнат значително при монтажа. Те не се определят от високата им цена, марка или сложност на самия инструмент. Можете да използвате например:

 • циркулярен трион
 • молив
 • отвертка
 • пистолет с пяна
 • ролетка и нивелир
 • винтоверт
 • крепежни елементи
 • винтове, щифтове, гайки и др. (обикновено те са в комплекта с вратата)

Отстраняване на старата врата

Това е най-трудния и мръсен етап от работата. Всичко започва с премахването на старата интериорна врата. Нека разгледаме нещата поетапно.

  • – По време на работата ще се появи голямо количество прах и мръсотия. Затова незабавно премахнете всички мебели, килими и други предмети от стаята. Това, което не може да бъде преместено, покрийте с нещо, за да не се замърси. Не забравяйте да се погрижите и за здравето си – очила, ръкавици, респиратор – тези неща трябва да са задължителна част от вашето работно облекло!

  Извадете старата врата от пантите.

   За целта, развийте винтовете, които ги крепят. Ако пантите са осови, просто отворете вратата и я повдигнете. Съвет – ако вече не планирате да използвате старото крило и каса, можете просто да ги отрежете, ако имате необходимия инструмент. Това е най-радикалния и бърз начин.

Подгответе повърхността

„Разглобете” изолацията. Направете това с ръкавици, тъй като тези материали дразнят на кожата. Премахнете отпадъците, след което извършете щателна проверка. Ако има лесно отлепящи се материали, отстранете ги. Отстранете и всички крепежни елементи (панти, пирони и др.). В резултат от премахването на тези неща, трябва да оставим отвора на гол бетон (тухла, дървен материал, в зависимост от какво са направени стените на жилището). След тези процедури, може да се наруши гладкостта и целостта на повърхността, следователно, тя трябва да бъде подравнена. Има няколко начина това да се случи, но най- елементарният и лесен е измазването.

Поставете касата в отвора

Монтирането на интериорна врата започва с монтажа на рамката в отвора. Не е толкова трудно да преминете през този етап сами. Понякога компонентите идват разделени на части и трябва да се сглобят преди това, но не се плашете, не изисква много усилие и умение това да се случи.

Поставете каста, ниво по ниво. Тя трябва да бъде инсталирана в  отвора и фиксирана с клинове в горния край, между стената на отвора и дъската, на достатъчно разстояние един от друг. След това проверете позицията на касата с помощта на нивелир, за да се уверите, че е позиционирана правилно, тъй като може да се измести по време на монтирането.

Поставете пантите

Първо ще трябва да маркирате къде точно ще бъдат захванати пантите, те трябва да се поставят около 25см от горната и долната част. Конструкцията на шарнирните панти се разглобява на части. Долната част (с втулката) се поставя (завинтва) към касата, а горната към крилото на вратата.

Поставете вратата върху пантите, това трябва да се случи при отворено положение на крилото. Ако вратата е от ПДЧ, (като се има предвид теглото на материала), може и сами да го направите. След като сме нагласили всичко, се опитваме да отворим и затворим. В затворено положение, пролуките на вратата трябва да са не повече от 3мм., за да се закрепи възможно най-добре. Отварянето и затварянето след монтирането на интериорната врата, трябва да става с лекота. Тя не трябва да опира, скърца, драска и т.н. След като се уверите, че всичко функционира правилно, можете да сложите вече и ключалката на вратата. Някои врати нямат прорез за брава, това означава, че вие сами ще трябва да го издълбаете.

Трябва да отбележите и подходящата височина на дръжката. Обикновено тя е около 105см. Отбележете с молив горния и долния ръб на бравата. След това идва ред и на пробиването. Трябва да се вземе предвид и дълбочината на бравата, тя трябва да влиза точно, без да се налага да я насилвате. След грубото пробиване, идва ред да оформите с длето, като внимавате да не уголемите отвора. Преминаваме към отбелязване на дръжките. Придържайте  бравата и отбележете, къде трябва да бъдат позиционирани. Дупките след това ще направите със свредло. Монтирайте бравата, дръжките и останалите елементи, като внимавате всичко да бъде добре закрепено, за да не се стигне до нежелани повреди след това. Все пак дръжката е най-използвания елемент от цялостната конструкция.

Изпълване с пяна

Важна стъпка е запълването на празнината между стената и касата с монтажна пяна. Това трябва да се направи при вече готова интериорна врата. По време на процеса на изсъхване, пяната увеличава обема си. Внимавайте! – Ако прекалите с количеството, може да изкривите винтовете, да огънете касата и вратата да не може да се затвори. Ако това се случи, ще трябва да разглобите всичко и да започнете отначало, затова нанасяйте пяната поетапно и равномерно. След като приключите и тя се втвърди, може да изрежете излишъка (ако има такъв) внимателно с макетен нож.

Довършителна дейност

След извършването на тези стъпки, има довършителни дейности, които ще трябва да направите. В зависимост от ширината на отвора и монтираната рамка, ще трябва да изберете подходящи первази за да има завършен вид.Те се поставят, като първо трябва да бъдат изрязани под ъгъл 45градуса, след това се монтира първо горната дължина, а след това и страничните. Залепете ги и внимателно ги чукнете с чук, за да се прилепят добре към стената. Ако мазилката се е оронила прекалено много по време на монтажа на вратата, ще трябва да я измажете – с циментов гипс например, но не се препоръчва, ако материала на вратата е ПДЧ, тъй като не е съвместим с материалите с висока влажност, които се използват за шпакловане.

Монтажът на врати е дълъг процес, но не се опитвайте да бързате и да претупвате нещата. Разбира се, професионалистите ще се справят в пъти по-бързо от вас, но все пак, ако решите сами да монтирате вашите врати, помнете, че качеството и правилните действия са основните неща и накрая  резултатът ще ви осигури удовлетворение, гордост и ще бъдете доволни от крайния резултат!

Невероятно е, как човек може да се изуми от собствените си умения. На пръв поглед, всяко ново начинание ни се струва твърде сложно, за да бъде направено от нас самите, но когато човек опита, има желанието да направи нещо, то ще се получи и крайният резултат ще бъде зашеметяващ. Затова не се колебайте да опитвате от непознатите за вас материи. Всяко ново начинание е един голям плюс за всички нас, независимо дали е свързано с монтажа на врата, танци, рисуване и т.н., не ограничавайте своето знание и  развитие.

Сподели