Наръчник за начинаещи при монтаж на интериорна врата
Монтаж на интериорна врата

Наръчник за начинаещи при монтаж на интериорна врата

🕑 6 минути за четене Обновена на: 15 юни, 2023 в 11:34 часа

В наши дни, монтирането на врати е от изключително значение и се извършва от обучени хора. Струва ли Ви се сложен процес? А желаете ли да монтирате сами своите врати? Тук ние ще наблегнем на няколко основни момента, които да Ви помогнат в начинанието. Когато искате да инсталирате сами вратите си, е много важно да се стремите към поетапния процес и да се придържате към основните норми. Това се отнася за абсолютно всички разновидности на дизайна. За да предотвратите груби грешки и правилно да монтирате вратата, която сте закупили, трябва предварително да се запознаете с всички нюанси на тази работа. Не е невъзможно да се справите сами, стига да проявите търпеливост и интерес.

Монтаж на интериорна врата

От къде да започнем с подготовката за монтаж? Началото на подготвителната работа започва със задълбочено обмисляне на предстоящия процес. Първо се подгответе да жертвате малко време и да приложите неизбежни действия. Първоначално трябва да разберете, какъв да е размера на новата интериорна врата, като това може да се определи от съотношението на старата, но е по-добре да се измери отвора веднага щом отстраните старата конструкция, за да бъдете напълно сигурни. Особено ако имате по-високи интериорни врати или такива, които са с нестандартни размери. Необходимо е да подберете и подходящите средства (инструменти), с които ще работите, тъй като ще Ви помогнат значително при монтажа. Те не се определят от високата им цена, марка или сложност на самия инструмент. Можете да използвате, например:

 • циркулярен трион;
 • молив;
 • отвертка;
 • пистолет с пяна;
 • ролетка и нивелир;
 • винтоверт;
 • крепежни елементи;
 • винтове, щифтове, гайки и др. (обикновено те са в комплекта с вратата);
  Празна стая с врати за гардероб

Отстраняване на старата врата

Очаквайте, че това е труден и мръсен етап от работата! Всичко започва с премахването на старата интериорна врата. Нека разгледаме нещата поетапно:

 • По време на извършване на всеки от процесите, ще се трябва да приемете и появата на голямо количество прах и мръсотия. Затова незабавно се погрижете за всички предмети в стаята, както и мебели и подови настилки. Това, което не подлежи на преместване, загърнете с нещо, за да не се замърси. Не забравяйте да се погрижите и за здравето си – очила, ръкавици, маска! Тези неща трябва да са задължителна част от Вашето работно облекло!
 • Лесно ще извадите крилото от пантите. За целта, отвийте винтовете, които ги крепят. Ако пантите са осови, просто отворете вратата и я повдигнете. Съвет – ако нямате желание вече да използвате старото крило и каса, можете просто да ги отрежете, ако имате необходимия инструмент. Това е най-бързият и бърз начин.

​Подгответе повърхността

„Разглобете” инсталацията. Направете това с ръкавици, тъй като тези материали, определено, дразнят на кожата. Премахнете отпадъците, след което извършете щателна проверка. Ако има лесно отлепящи се материали, отстранете ги. Отстранете и всички елементи от обкова (панти, пирони и др.). В резултат от премахването на тези неща, трябва да оставим отвора на чист бетон или тухла, зависи какво е вложено в стените на жилището. След тези процедури, може да се наруши гладкостта и целостта на повърхността, от там следва, че тя трябва да бъде подравнена. Има няколко начина това да се случи, но най- елементарният и лесен е измазването.
Стара кухня

​Поставете касата в отвора

Монтирането на интериорна врата започва с монтажа на рамката в отвора. Не е толкова трудно да преминете през този етап сами. Понякога компонентите идват разделени на части и трябва да се сглобят преди това, но не се плашете, не изисква много усилие и умение това да се случи. Поставете касата, ниво по ниво. Тя трябва да бъде инсталирана в отвора и фиксирана с клинове в горния край, между стената на отвора и дъската, на достатъчно разстояние един от друг. След това, проверете позицията на касата с помощта на нивелир, за да се уверите, че е позиционирана правилно, понеже е възможно да се измести по време на монтирането.

​Поставете пантите

Първо ще трябва да маркирате, къде точно ще бъдат захванати пантите, преценете, че се нужно да се поставят около 25 см. от горната и долната част. Конструкцията на шарнирните панти се разглобява на части. Частта, намираща се долу (с втулката) се инсталира (завинтва) към касата, а горната към крилото на вратата.

Поставете вратата върху пантите, внимавайте тогава крилото да е в отворено положение на крилото. Ако вратата е от ПДЧ, (като се има предвид теглото на материала), може и сами да го направите. След като сте нагласили всичко, се опитайте да отворите и затворите. В затворено положение, пролуките на вратата трябва да са не повече от 3 мм., за да се закрепи възможно най-добре. Отварянето и затварянето, след монтирането на интериорната врата, трябва да става с лекота. Тя не трябва да опира, скърца, драска и т.н. След като сте убедени, че всичко функционира правилно, можете да сложите вече и ключалката на вратата. Някои врати нямат прорез за брава, това предполага, че Вие сами ще трябва да го издълбаете.

Трябва да отбележите и подходящата височина на дръжката. Обикновено тя е около 105 см. Отбележете с молив горния и долния ръб на бравата. След това идва ред и на пробиването. Необходимо е е да знаете и дълбочината на бравата, тя трябва точно и коректно да влиза, без да се налага да я насилвате. След грубото пробиване, идва ред да оформите с длето, като внимавате да не уголемите отвора. Преминете към отбелязване на дръжките. Придържайте  бравата и отбележете, къде трябва да бъдат позиционирани. Дупките, след това, ще пробиете със свредло. Монтирайте бравата, дръжките и останалите елементи, като внимавате всичко да бъде добре закрепено, за да не се стигне до нежелани повреди след това. Все пак дръжката е най-използваният елемент от цялостната конструкция.

Изпълване с пяна

Важна стъпка е запълването на празнината между стената и касата с монтажна пяна. Тя се полага при вече готова интериорна врата. По време на процеса на изсъхване, знаете, че пяната многократно променя обема си. Внимавайте! Ако прекалите с количеството, може да изкривите винтовете, да огънете касата и вратата да не може да се затвори. Ако това се случи, ще трябва да разглобите всичко и да започнете отначало, затова нанасяйте пяната поетапно и равномерно. След като приключите и тя се втвърди, може да изрежете излишъка (ако има такъв) внимателно с макетен нож.
Стая в ретро стил

Довършителна дейност

След извършването на тези стъпки, има довършителни дейности, които ще трябва да направите. В зависимост от ширината на отвора и монтираната рамка, се нуждаете и от подходящи первази, за да има завършен вид. Те се слагат, като първо трябва да бъдат изрязани под ъгъл 45֯, след това се монтира първо горната дължина, а след нея и страничните. Залепете ги и внимателно ги потупате с чук, за да се прилепят добре към стената. Ако мазилката се е оронила прекалено много по време на монтажа на вратата, ще трябва да я измажете с циментов гипс, например, но не се препоръчва, ако материала на вратата е ПДЧ, тъй като той не е съвместим с материалите с висока влажност, които се използват за шпакловане.

Монтажът на врати е дълъг процес, но не се опитвайте да бързате и да претупвате нещата! Разбира се, специализираните в дейността, ще се справят в пъти по-бързо от Вас, но все пак, ако решите сами да монтирате Вашите врати, помнете, че качеството и правилните действия са основните неща и в крайна сметка полученият резултат, ще Ви осигури удовлетворение, гордост и ще бъдете доволни!

Невероятно е, как човек може да се изненада от собствените си умения. На пръв поглед, всяко ново начинание се усеща твърде сложно, за да бъде направено от нас самите, но когато човек опита, има желанието да направи нещо, то ще се получи и крайният резултат ще бъде зашеметяващ. Затова не се колебайте да опитвате от непознатите за Вас материи. Всяко ново начинание е един голям плюс за всички нас, независимо, дали е свързано с монтажа на врата, танци, рисуване и т.н., не ограничавайте своето знание и  развитие!

Сподели


Обнови бисквитки