Панелните жилища и техният ремонт
Панелни жилища

Панелните жилища и техният ремонт

🕑 2 минути за четене Обновена на: 06 декември, 2022 в 10:02 часа

Панелните жилища са често явление в българските градове.  Въпреки многото им недостатъци, голяма част от хората ги наричат свой дом. Апартаментите в панелките имат някои особености – най-голямата сред тях са металните каси на всички врати, които са причина за много затруднения при извършването на ремонт. За отлените в панела метални каси има няколко възможности – да се изкъртят и изрежат или да се монтира нова каса върху старата. Ако целта е само да се поставят декоративни первази и ново крило на вратата, металната каса ще остане видима от едната страна на вратата.

Къртене

Подходът с къртене и изрязване най-често е приложим когато се прави основен ремонт на жилището. Той е свързан с много шум, прах и по-големи разходи. За сметка на това се получават нормални размери на строителните отвори за вратите. Това дава много голяма свобода при избора и позволява да се използват интериорни или входни врати със стандартни размери. Те са доста по-изгодни в сравнение с поръчковите. Не бива да се подценява и факта, че ако при ремонта се съобразите с размера на вратата, а не със зидарския отвор, се получават най-добри резултати за интериора на дома.

Монтиране на нови каси върху стари

Другият вариант да се освежи жилището с нови интериорни врати, е монтирането на нови каси върху старите. Той изисква най-малко усилия, но има някои предпоставки. Вие трябва да решите дали сте съгласни отворите на вратите да се стеснят с около 10 см спрямо старите и дали може да се извършат довършителни дейности по прикриване на металната каса. Друг основен недостатък е, че това решение не е подходящо, ако сменяте интериорните врати на сервизните помещения или входната врата. Няма толкова малки стандарти за вътрешните и блиндираните врати.

Ремонт на входната врата

Когато се предприеме ремонт на панелно жилище, входната врата е може би на първо място. Съществуват 5 основни причини за подмяна на входна врата – от лош външен вид до стремеж за пообряване на топлоизолзационните качества на дома. Всички те не са за пренебрегване. Входната врата допринася не само за домашния уют с красив дизайн, но и за защита на жилището от крадци. Нейният монтаж е по-сложен в сравнение с този на интериорните врати. Вътрешните врати от друга страна могат и да изолират шума и студа от другите помещения, ако са от плоскости с висока плътност като HDF. Едновременно с това новите интериорни врати ще допринесат за оригиналност и уют. Един ремонт не е лесен, но неговия завършек несъмнено би донесъл, така търсените за един дом – приятна обстановка, удобство и сигурност.

Сподели