ПДЧ, МДФ и ХДФ дървесен материал
image004

ПДЧ, МДФ и ХДФ дървесен материал

В днешно време на пазара има огромно разнообразие от магазини, които предлагат модели на интериорни врати. В това отношение потребителят има възможност да избира измежду  най-различни предложения за изработка и дизайн.

Несъмнено, първото нещо което привлича повечето купувачи е модела и дизайна. Естествено, това как изглеждат вратите е важно, но също така не трябва да остава на заден план и материала, от който са направени.  Днес се произвеждат врати от различни материали, най-вече от метал и дърво, обработени по различен начин и технология. Изработката на интериорните врати е предимно от ПДЧ, МДФ или ХДФ  дървесен материал.

Врати от ПДЧ

ПДЧ е на най-ниското стъпало от гледна точка на плътност и здравина, в сравнение  с МДФ и ХДФ. За първи път този материал започва да се произвежда в Германия, около средата на минали век. Плоскостите от ПДЧ са много по-здрави в сравнение с обикновеното дърво, но не трябва да се използват за влажни помещения, тъй като се раздуват и разрушават.

ПДЧ панели

МДФ стои на второ място след ПДЧ-то по здравина. Производството му започва през 60-те години на XXвек. Методът на изработка прави МДФ плоскостите със средна плътност, заради високата температура и налягане, под което са пресовани дървесните частици.

МДФ панели

ХДФ е най-твърдият материал от трите. Технологията, по която се изработва е същата като тази на МДФ-а, но усъвършенствана.  Дървесните частици се пресоват при много по-голяма температура и налягане. Подходящ е за помещения, в които се образува влага, тъй като не се раздува и разрушава от нея, стига да не се мокри директно с вода.

image006

ХДФ панели

В зависимост от бюджета, с който разполагаме, може да купим интериорни врати с различно качество на различни цени. Както дървесният материал има класове, така и покритието на вратите има различни диференциации. То може да бъде от фолио, лак, дървесен фурнир (естествен или имитация на дървесна кора) и др. От всички изброени до тук, най-висока е цената на вратите, покрити с естествен фурнир.

Както стана ясно, разнообразието от материали за изработка на интериорни врати е много голямо. Това позволява да се задоволят нуждите и претенциите както на потребителите с големи възможности, така и на тези с ограничен бюджет.

Сподели