По какво да избираме интериорните си врати
Избор на интериорна врата

По какво да избираме интериорните си врати

🕑 3 минути за четене Обновена на: 22 март, 2023 в 15:45 часа

Една от ключовите разлики на всички врати е техният дизайн.

Продавачите често наричат рамкови врати и панелна дъска. Състоят се от рамка и мрежа, пришити към нея. Те са доста разпространени в икономичната класа, но затова такива дизайни често имат проблеми с качеството.

Внимавайте за детайлите относно бравата и рамката

Преминете през залата от бюджетни до скъпи модели и ги отворете. Глухите безшумни щраквания на ключалки говорят за правилното качество на аксесоарите. И обратно, силен механизъм на работа на заключващото устройство служи като сигнал – закупуването на такива продукти трябва да се избягва. Твърдостта на рамката може да се провери, като внимателно поставите крака си в отвора и се опитате да затворите горната част на вратата. Слаба рамка се вижда веднага от огъването на панела. Понякога продавачът е хитър и оборудва бюджетни интериорни врати със скъпи брави в шоурума.

От какво е направена рамката?

Рамката на панелните врати може да бъде направена от масивен дървен материал от залепен фурнир (LVL) или залепен профилиран дървен материал (Glulam). Последните два вида дървен материал често са с по-добро качество и по-малко се влияят от влага. Глулам дървен материал се състои от малки фрагменти от масивно дърво, залепени заедно под преса. LVL дървен материал е многослоен фурнир от мека дървесина. Съвременният метод на залепване и правилната ориентация на посоката на дървесните влакна гарантират висока якост и устойчивост на залепените видове дървен материал на деформация.

Качествени ли са кухите врати?

Във вратата на панела към рамката се закрепва външен панел, по-често дъска от дървесни влакна MDF (фиброкартон със средна плътност), облицован с ламинат, полипропилен или PVC филм, фурнир. Тя може да бъде гладка или да има повдигната (смляна) повърхност. Освен това в кухината между рамката и двете равнини на външните панели на висококачествените врати са монтирани укрепващи елементи. Звукоизолиращият пълнител също се намира тук. Най-бюджетните опции са гладки кухи врати с евтини MDF панели. Но функционалността и дълготрайността на такъв продукт е много съмнителна. Само с наемане на къщи или с продажбата на готови жилища такива врати се оправдават. Те се използват успешно от строителните фирми като временни конструкции. Кухите врати нямат нито защита, нито естетика и като правило те се огъват, изкривяват и спират да се затварят с времето. В същото време врата с този дизайн, изработена качествено по всички стандарти и с вкус, изглежда представителна и издържа дълго време без оплаквания.

Панелни – вид сгъваеми врати

Те споделят популярност с разпределителните табла, но съществено се различават по конструкция и външен вид. Панелът представлява декоративен елемент, изработен от различни материали (MDF, шперплат, масивно дърво, стъкло), който се вкарва вътре в тапицерията (по периметъра, рамката) на крилото на вратата. Панелът винаги е по-тънък от основната рамка и образува естествена вдлъбнатина в профила на вратата. В зависимост от дизайна и конструктивното решение, в крилото на вратата могат да се използват 2 до 10 панела, включително от различни материали (например MDF и матирано стъкло) и различни геометрични форми.

Отделете време да се подготвите информативно, преди да се впуснете в покупка на каквото и да е. Има няколко лесни стъпки при избор на врати за дома, с които няма как да бъдете подведени, а ще получите желаният от Вас резултат при обновяването на жилището си!

Сподели