Подбор на цвета на интериорната врата
Черна интериорна врата със стъкло

Подбор на цвета на интериорната врата

🕑 4 минути за четене Обновена на: 15 юни, 2023 в 11:09 часа

Основната функция на интериорната врата е да ограничава пространството. Но освен практическата функция, тя има и спомагателни функции – декоративни и защитни. С увеличаване на асортимента, претенциите за външни характеристики са се превърнали в едно от най-важните при избора на всяка врата. Наистина, по-често за да промените общия вид на интериора, просто ще бъде достатъчно да смените вратите. Ето защо външният му вид е от особено значение – декориране на детайли, цветове и декор.

Разбира се, подборът на цвят за вратата може да бъде труден. Въпросите относно цвета на вратата могат да бъдат стандартни или нестандартни. Те вълнуват всички, решили да направят дизайна на дома си сами.

Когато избирате всякакви интериорни врати, не трябва да се съобразявате и да си поставяте някакви граници. Всъщност строги правила, които забраняват използването на определен цвят, просто не съществуват. Не е необходимо да се следват стандартите, а основната фантазия и усещане за стил. Включете въображението си и изберете тон, който да е подходящ в интериора и в съчетание с духа на минимализма. Неутралните нюанси са подходящи за почти всички интериори. В модерния интериор, интериорни врати от тъмно дърво се съчетават също толкова успешно.

Бялото е най-универсалният цвят

Белите врати ще бъдат идеално решение за всяка стая. Предимствата на белия тон са усещането за лекота и свобода, които създава в интериора. В същото време не е от голямо значение дали те са в хармония с пода, прозорците или мебелите – белите врати никога не влизат в противоречие с други характеристики на интериора. За да украсите интериора на стената, поставете врати със светъл цвят с подчертан ефект от древността. Те се вписват перфектно в цялата обстановка на стаята и подчертават нейната индивидуалност.

Спалня с две бели врати

Подбор на цветовете на пода и вратите

Голям брой дизайнери при избора на интериорни врати използват доказания метод – избира се цветът, който е по-подходящ за осанката на подовата настилка. Така този вариант ще помогне, ако в цялата къща на пода е положен един и същ ламинат. Но много често има къщи, където във всяка стая е поставена различна подова настилка. В този случай се търси равномерен нюанс за всички интериори и вратата се избира въз основа на него. Независимо от това, в допълнение към ламинат, паркет и дърво, на пода са положени килими, ярки плочки или линолеум. В този случай можете да изберете нюанса на вратата със същия цвят като пода в антрето или коридора, но няколко тона по-леки. Трябва да съчетаете тона на вратата с цвета на мебелите. Тогава какофонията в интериора не възниква.

Оцветяване на мебели и врати

Не по-рядко нюансът на вратите е съчетан с тона на мебелите, които преобладава в къщата. Ако интериорът има повече мебели в тъмни нюанси, тогава е по-добре да изберете врати със същия нюанс, но с няколко тона по-светли. Стъклените врати и врати със стъклени елементи няма да позволят на интериора да стане твърде мрачен. Често мебелите в различни стаи са различни. В последния случай можете да обърнете внимание на фурнированите врати – всяка страна на такава врата има различна цветова схема. Това са нестандартни врати и струват малко повече, но изглежда, че са отлично решение, ако къщата е направена в полистилен стил. От важно значение е вратата да е в хармония с пода.

Мъж мисли каква врата да избере

 

Боядисване на стени и врати

Често подовете и мебелите имат различен тон, но стените са еднакви. Затова е възможно да предпочетете врати, които се комбинират със стените. Например, белите врати са подходящи за къща, в която има много бели тонове и нейните разновидности.

Неутрален тон на вратата

В европейските страни вратите често са с неутрален нюанс – бяло, сиво, кремаво. Те може дори да не са в хармония с нищо – нито с мебели, нито с пода, нито, дори, със стените. Също така цветът на вратата се поддържа от множество платформи, които са съчетани с тона на вратата. Така се създава цялостна линия на дизайна и се оформя единна картина на интериора.

Американските и европейските художници използват смесени техники. Ако къщата има стълбище, тогава нейната цветова схема се комбинира с цветовете на вратите. Често в общите помещения цветът на вратата се комбинира с тоновете на мебелите, а за да се комбинира целия интериор заедно къщата се украсява с табла и плотове.

Резултати:

  • Нюансът на вратата, контрастиращ на цвета на пода;
  • Една врата може да хармонира с мебелите, но това твърдение не е строго правило;
  • Цветът на интериорните врати и цветът на подовата настилка не трябва да съвпадат;
  • Вътрешната врата може да има неутрален тон, но не трябва да противоречи на други функции и интериорни елементи;
  • Вътрешна врата от всякакъв цвят е разрешена, ако е подкрепена от други интериорни елементи, например рамки за прозорци, дъски или плочи;

Възможно е да се комбинират интериорни рамки само с рамки на прозорци – изобщо не е необходимо да се привеждат в общия знаменател всички цветове, които съществуват в интериора.

Варианти на две врати - светла и тъмна

Сподели