Портални врати
Двукрила интериорна врата

Портални врати

🕑 3 минути за четене Обновена на: 21 декември, 2022 в 10:58 часа

Най-често порталните врати се поставят, за да разделят две стаи една от друга, но вместо да се изгражда стена и да се стеснява пространството се монтира врата, която когато е необходимо може да се отвори изцяло и двете помещения да станат отново едно.

​Как изглеждат порталните врати

 

Портална врата Ефапел модел 4539
Портална врата Ефапел модел 4539

 

Този тип врата представлява две в едно. Състои се от две крила, две страници на каса, един двоен щурц и первази от всяка страна. Особеното е, че при тях само едното крило е активно. Другото също може да се отвори при нужда, но е прикрепено към пода и касата със сюрмета. Когато се освободи резето, крилото става подвижно и така отворът става двойно по-голям от стандартния. Това е много удобно за домакинствата, когато желаят по-отворени пространства, с повече достъп на естествена светлина, което може да се постигне успешно и със стъклени врати. Друг плюс, който не е на последно място, е възможността да внасяне на по-габаритни мебели.

Параметри на порталните врати

Всеки модел интериорна врата може да се направи на портал без проблем. Най- широкият вариант, който може да се създаде, се състои от две крила по 90 см. Необходимият строителен отвор в случая е 190 см. ширина и 203 см. височина. Нужната ширина се образува от две крила 2 х 90 см = 180 см. и 10 см. за каса и захващане към стената посредством монтажна пяна. Могат да се направят комбинации от всички размери, например крило 70 и крило 60, крило 80 и крило 60 и т.н.

Нестандартни параметри при порталните врати

За клиенти с нестандартни отвори могат да се правят по-нестандартни изработки. Такава, например, би била портална врата с активно крило 70 см. и пасивна част от 15 см., това е възможно благодарение на опцията крилата да бъдат прерязвани в ширина. От едно крило се отрязва 15 см. и се монтира към крило 70, такава комбинация е подходяща за строителен отвор 95 см. и за клиенти, които не могат или не желаят да коригират отвора си.

Как да се избегнат разминавания в очакванията

Важно уточнение тук е, че при наличието на нестандартни размери при вратите, трябва да се прецени, че такава голяма разлика в размера на активното и пасивното крило, може да доведе до не добре изглеждаща врата и крайният резултат да не е очаквания. Невинаги изпълнението за даден проект отговаря на представите и желанията на потребителите. Така, че разгледайте по-обстойно всички гледни точки на проекта си – как би изглеждала самата врата и дали, би била удобна за ползване.

Именно тук се очаква консултантите да се намесят и препоръчат най-доброто за конкретната ситуация. Например, при фрезован модел, шарката би се получила с асиметрична форма. Най-практичният вариант за такива драстични разлики е по-малкото крило да е плътно, а голямото да е с фрезовка или стъкло. Същата опасност от асиметрия в декорацията се крие и при липса на прерязване на някое от крилата и разлика в размера. Такъв би бил случаят, ако клиент се спре на портал с крила 60 и 70 или др., разликата не е голяма, но когато се поставят едно до друго е забележима. В такъв случай има опасност, след монтажа клиентът да не хареса крайния резултат, което не е желано от никой.

Правилният подход е да се обръща голямо внимание на желанията на клиентите и да се вниква в техните идеи, за да може да се насочат правилно. Продажбата е важна, но доволният клиент за нас е най-важен! Когато неговата представа за крайният резултат от цялостния проект е различна от това, което може да се получи, би трябвало да се насочи и да му се покаже вярната посока за задоволяване на неговите нужди. По този начин той ще разбере, че не е важна само реализираната сделка, а най-вече удовлетворението на неговите желания.

Сподели