Различните стилове и подходящите за тях интериорни врати
Нови стилове - Интериорни врати

Различните стилове и подходящите за тях интериорни врати

Минималистични, еклектични, кънтри, класически, Hi-tеch… Колкото стилове дизайн за интериора съществуват, още повече разновидности на интериорни врати се предлагат на пазара. Можете да изберете подходящия модел и тип по характерните за стила черти.

Осъществявайки ремонта на жилището си, много от нас внимателно мислят за цвета на стените и на тавана, характеристиките на материалите за подови настилки, но често забравяме вратите. И само след като ремонтът приключи, разбираме, че нещо не е наред. Когато погледнем към интериорната врата, която очевидно не се вписва в новия интериор, разбираме, че е необходимо да има хармония. За щастие, вътрешните врати в наши дни са представени в диапазон, който е изключително широк, така че бързо можете да намерите решение, което да покрива всички характеристики и изисквания.

Над какво трябва да се съсредоточите? На първо място с начина, по който е декорирана стаята. Например за модерните стилове са присъщи извитите светли линии. В този случай вратите могат да бъдат с неправилна форма, което ще подчертае, че те принадлежат към този конкретен стил и ще ги направи неразделна част от помещението. За интериора в стила на “Hi-tech” приляга дизайн с „отворени” конструкции. Ако вратите включват стъклени и метални части, можете да използвате и елементи от ярки цветове. Стаите, декорирани в японски стил, ще изглеждат чудесно, ако са допълнени с плъзгащи се крила.

Интериорни врати в класически стил: вечните врати, които никога не излизат от мода.

Класиката – безпогрешният избор. Тези врати ще изглеждат перфектно в интериорите, декорирани в най-различни стилове: започвайки с класицизъм, барок, неокласика и завършвайки с Прованс, готика и романтизъм. Какво предизвика такъв широк списък? – многообразните варианти на класическите врати. Говорим за масивни дъбови продукти, ефирно бяло, с рисунки, със стъкло. Като цяло, почти всичко, което не е свързано с прогресивните стилове, като минимализма и Hi-tech се счита за класика. Така че сред класическите решения почти винаги можете да намерите подходящ вариант. Класическите врати трябва да отговарят на определени изисквания. Те трябва да бъдат пропорционални, а дизайнът им трябва да бъде изискан и аристократичен: дискретни цветове, строги линии. Необходим елемент от класическия интериорен декор. Обикновено изчистеното крило се разделя на панели в 2 части: 2/3 заема горната част, а останалото – долната. Вратата може да има прост или сложен орнамент или да е богато украсен модел, така че не е нужно да ограничавате въображението си.

Врати със стъкло

Ако говорим за такива продукти със стъкло, долната част обикновено е изчистена. Стъклената вложка обикновено е в горната част. А по отношение на традиционната класика, обичайно е такива модели да са с естествен дървен нюанс. Но декорът може да бъде значително разнообразен с помощта на витражи, дърворезба, позлатяване, сребро, бронз, кожа и т.н. Най-добрият вариант за класически интериорни врати е скъпата дървесина, но можем да предложим и по-достъпни варианти по отношение на разходите: фурнированите врати (с естествен или изкуствен фурнир) имат доста привличащ външен вид и бюджетна цена. Независимо кой модел ще привлече вниманието ви, някои правила трябва да вземете в предвид.  Ако държите продуктът да се вписва хармонично във вътрешността на помещението, първо, трябва да изберете възможно най-подходящия цвят. Преобладаващите нюанси в интериора и цвета на вратата трябва да се допълват перфектно. Има и алтернативна възможност – игра на контрасти. Например, ако говорим за дървени подови настилки (ламинат, паркет и т.н.), можете да използвате бяла врата с дървесен оттенък, а за да създадете оригинален ефект, може да използвате някакъв ярък цвят.

Минимализъм и Hi-tech: максимална свобода на пространството

Hi-tech стилът е отклонение на футуризма и късния модернизъм. Думата от английски се превежда „високи технологии“. Той е олицетворение на функционалността. Не съдържа ненужни декоративни елементи, изглежда стриктно и сдържано. В същото време простотата на геометричните форми изобщо не отблъсква, а напротив привлича окото. Основно условие е липсата на фрезовки, ненужни детайли и декорации, които отвличат вниманието. Платната са с функционални детайли, които по избор могат да са гланцови, също и матирани. На почит са студените цветове – хром, сребро, никел. Също така черно, бяло и сиво като основа, а в допълнение чисти оттенъци на червено, синьо, зелено и жълто, които могат да бъдат напълно хладни тонове. Най-често продуктите са изработени в сребристо-сиви тонове, за да се подчертаят основните принципи на стила. Друга популярна тенденция е използването на лъскаво акрилно покритие. Металните и стъклени елементи ще допълнят визията идеално. Тези продукти изглеждат най-изискани, стилни и необичайни. В допълнение, гланцът визуално добавя повече светлина и пространство към стаята.

Най-радикалното отклонение на Hi-Tech е минимализмът. Много вероятно е да сте срещнали абсолютно бели стаи с минималистичен фотьойл, към която ви води сива или бяла врата с матирано тъмно стъкло. Това е помещението на заклетия минималист, за когото най-важна ще бъде функционалността – нищо излишно. Mинимализмът изисква много светлина, която прониква през големи прозорци и хоризонтални или вертикални стъклени вътрешни врати. Интериорът в този случай се характеризира с използването на по-меки тонове, отколкото при Hi-Tech.

Hi-tech или минималистичен стил

В стаите, декорирани в Hi-tech или минималистичен стил, ще изглеждат чудесни вратите, които съчетават лъскави и матирани елементи. Очевидно такива модели изглеждат оригинални и привличат вниманието, така че към избора им е нужно да се подходи доста стриктно. Стъклените врати ще бъдат още по-подходящи, ако срещу тях има прозорец. В този случай помещението ще е наситено със светлина. Изключително важен факт – нужно е да се запомни, че характерните черти на тези направления в дизайна са минимум брой елементи в декора и максимална свободна площ.

Интериорни врати в японски и китайски стил

Най-удачния вариант за жилището, декорирано в китайски или японски стил – плъзгащите интериорни врати. Тези модели имат привлекателен дизайн, в допълнение, те са в състояние да спестят място и пространство. Често вратите на помещенията с интериори в тези два стила се правят с матирано стъкло. Това е известна почит към японските традиции, според които рамките на вратите са покрити с прозрачна оризова хартия. Стъклените конструкции обикновено са разделени от напречни и надлъжни рамки, което прави приликите с японските прототипи още по- изразени.

Япония се асоциира от мнозина със спокойствие и съзерцателна простота. По същия начин може да се характеризира интериорният дизайн в японски домове. Интериорът в японски стил е чист, прост, икономичен и възможно най-„обран”. Японците не толерират твърде пренаситен дизайн, а често обзавеждането на стаята е на границата с аскетизъм. Дизайнът в японски стил е много тясно преплетен с баланс, естествена хармония, традиции на тази страна и любов към красотата и комфорта. Естествено, в японския интериор, вратите заемат отново почетното място като важен елемент.

От древни времена те са правени на основата на дървени или бамбукови рамки с напречни греди, а в интервалите между тях са разпънати специални “японски хартии”. Тя е била изработвана със специална тайна техника. Днес в съвременните модели на такива врати, тази хартия все повече се заменя с матирани пластмаси или стъкла. Плюс това цената на японската хартия, която се произвежда по стари технологии, понякога е доста висока. Модерните западни дизайнери заменят хартията с различно матирано стъкло, но формата остава традиционна и непроменена.

Днес само малък брой японци живеят в традиционни жилища. Въпреки това, те не забравят за своята култура и за уникалните японски традиции. Ето защо, при нанасяне в нови апартаменти, японците предпочитат да проектират интериора по обичайния начин. Основният елемент на този интериор е вратата в японски стил.

Оригинален интериор: еклектичен /Art deco/ и Loft

Еклектичен /Art deco/ е един от най-необичайните стилове на интериора. Той се формира в края на ХХ век. Тогавашните архитекти започват да мислят как да смесват елементи от различни класически стилове в творенията си, за да произвеждат необичайни композиции и така от Средновековието до наши дни. Постепенно, този стил от архитектурата се премества в дизайна на помещенията. Създаването на такава сложна посока в дизайна на помещенията изисква изтънчено чувство за пропорция, тъй като границата е тънка с това да се претовари пространството с детайли, придавайки на стаята пъстър и безвкусен вид.

Фините черти на еклектичния стил в интериора – Създаването на перфектната “комбинация от несъвместими” е в основата на еклектичния стил в интериора. Важно е за дизайнера да запази чувството за пропорция и да не позволява хаотичното претрупване на напълно несвързани неща. Можете да комбинирате различни елементи в един състав, следвайки общите черти между тях. Най-често цветът става обединяващ.

Един от начините за постигане на “хармония с хаоса” в интериорния дизайн на дневната в еклектичен стил, е добавянето на различни детайли на лаконична основа: минимализъм, “Loft” или класика. На подобни стилове се наслагват детайли като етнически бижута, барокови или ренесансови антики, интересни детайли от арт-хаус и т.н.

 Никой интериор няма да създаде чувство на завършеност, ако вратата не се вписва с общото настроение на стаята. За да се впише хармонично, тя трябва да подхожда и да е в същата насока като цялата стая. Еклектичната врата може да има, както класически вид и дизайн, така и да наподобява Hi-tech или арт-деко оформление. Тя трябва да се избира внимателно, въз основа на отличителните черти на избраните дизайнерски решения.

Основните характеристики на вратите в еклектичен стил:

– Наличието на кръгове, зиг-заг елементи, триъгълници;

– Елементи от златен цвят;

– Възможно е да се използва ефектът на стареене/Винтидж;

– Цветът може да бъде спокоен или светъл.

Плъзгащи врати в стил Loft – един от най-дръзките стилове, забележим с индустриалната си естетика, която добрите дизайнери успяха да преместят в жилищни интериори. Направиха го толкова добре, че той със своите нетривиални решения стана един от най-модерните стилове на нашето време. Дори въпреки факта, че на пръв поглед Loft изглежда доста небрежно, всеки детайл в него играе важна роля и трябва да бъде изключителен. Без съмнение това важи и за един от най-важните елементи –  вратата. Правилно подбраните врати от типа плъзгащи в стила “Loft” могат да бъдат в централните елементи на интериора. Ако е необходимо, те могат да са като стени, отделящи кухнята. Нека да се отбележи, че вратите с нормалното общоприето отваряне са използвани в такива интериори изключително рядко. За да се впишат, те трябва да изглеждат наистина винтидж или Hi-tech.

Особено впечатляващи са конструкциите от закалено стъкло или триплекс. Стъклото е един от основните материали на този стил, заедно с необработената дървесина, метал, тухли и камък и може да има дизайн, направен с помощта на различни технологии.

Loft врати

Несъмнено “Loft” врати също могат да бъдат изработени от метал и дърво. В последния случай е подходящо да се украсят с метални елементи под формата на нитове и връзки. Що се отнася до цветовете, те не могат да бъдат наречени различни, но въпреки това са допустими ярки цветни акценти. Плъзгащите се врати с бяло матирано стъкло изглеждат луксозно. Никой не е отменил черно-бялата цветова гама, която подчертава контраста на интериора. Една врата, направена в такова решение, с правилния подход, може да бъде добър експеримент. Друго ефективно решение са белите гланцови врати, които са идеално комбинирани с груба зидария и бетонови повърхности. Те ще изглеждат чудесно в комбинация със стоманена стълба и открити вентилационни тръби.

Благодарение на съвременните технологии, които се ползват при изработката на такива врати, потребителят има почти безгранични опции и възможности по отношение на декорацията и основния декор. С правилния подход, вратата “Loft” ще бъде на точното място в интериора, направен в стилове като “Country”, “Hi-Tech”, “Minimalism” и дори “Classic”.

Врати в стил Кънтри и Рустик

Вътрешните врати в Кънтри и Рустик стил отразяват духа на селска къща. Те са непременно груби, винаги изработени от дърво и от масивен фурнир. Ако живеете в просторна къща, особено в провинцията, този стил може да създаде атмосфера на спокойствие и да избягате от забързания живот.

Рустичната врата е изработена от груба дървесина и е дебела, както и масивна. Тя трябва да е закрепена на тежки панти. Използват се или платно, или тесни дъски, свързани с метални пръти. Няма определен декор, който да се използва, освен дъските, заковани върху крилото под формата на буквата Z – първоначално са били приковани там за подсилване и издръжливост.

Кънтри вратата е различна от Рустик изработката. Това също е тип “селски” стил, но  по-плътен, лек и светъл декор. За кънтри отлично се оприличават модели, които са класически с винтидж ефект /на стареене/.

Интериорът в кънтри стил е получил „пробуждане” едва през последната трета на 20-ти век, когато вълните на страстта към модерното, техно, структурализма се успокояват, а хората искат отново да почувстват спокойното дихание на естествения дизайн. Интересното е, че и за входните, и за интериорните врати в кънтри стил се използват във всички случаи масив от дърво, който е изключително издръжлив.

За да придобиете мечтаната визия на вашия дом не е задължително да отделяте куп пари за дизайнери и безбожно скъпи продукти. Просто трябва да разберете какво искате и да го съчетаете с перфектната врата, защото тя е първото нещо, което представя вас пред гостите ви, а и ще ви достави удоволствие и чувство на завършеност.

Сподели