Различни стилове и подходящите за тях интериорни врати
Интериорни врати - Нови дървени

Различни стилове и подходящите за тях интериорни врати

🕑 9 минути за четене Обновена на: 22 март, 2023 в 15:18 часа

Минималистични, еклектични, кънтри, класически, Hi-tеc и др. Колкото стилове дизайн за интериора съществуват, още повече разновидности на интериорни врати ще намерите в шоурумите. Можете да си харесате подходящия модел и тип по характерните за стила черти.

Осъществявайки ремонта на жилището си, много от нас внимателно мислят за цвета на стените и на тавана, характеристиките на материалите за подови настилки, но често забравяме вратите. И само след като ремонтът приключи, разбираме, че нещо не е наред. Когато погледнем към интериорната врата, която очевидно не се вписва в новия интериор, разбираме, че е необходимо да има хармония. За щастие вътрешните врати в наши дни са представени в диапазон, който е изключително широк, така че бързо можете да намерите решение, което да покрива всички характеристики и изисквания.

Над какво трябва да се съсредоточите? На първо място с начинът, по който е декорирана стаята. Например за модерните стилове са присъщи извитите светли линии. В този случай вратите могат да бъдат с неправилна форма, което ще подчертае, че те приспадат към този конкретен стил и ще ги впише като неделима част от помещението. За стила в интерира съобразен с Hi-tec, приляга дизайн с „отворени” конструкции. Ако вратите включват стъклени и метални части, можете да използвате и елементи от ярки цветове. Стаите, декорирани в японски стил, ще изглеждат чудесно, ако са допълнени с плъзгащи се крила.

Kласически интериорни врати

Интериорни врати подчинени на класиката – вечните врати, които никога не излизат от мода

Класиката – безпогрешният избор. Продуктите в това стилово решение ще изглеждат перфектно в интериорите, декорирани в най-различни стилове: започвайки с класицизъм, барок, неокласика и завършвайки с Прованс, готика и романтизъм. Какво предизвика такъв широк списък? Многообразните варианти на класическите врати. Говорим за масивни дъбови продукти, ефирно бяло, с рисунки, със стъкло. Общо взето, линиите, които не са подчинени на прогресивните стилове, като минимализма и Hi-tech, се счита за класика. Така че сред класическите решения почти винаги можете да намерите подходящ вариант. Така наречените класическите врати са задължени да покриват определени изисквания. Те трябва да бъдат пропорционални, а дизайнът им трябва да бъде изискан и аристократичен: дискретни цветове, строги линии. Необходим елемент от класическия интериорен декор. Обикновено изчистеното крило се разделя на панели в 2 части: 2/3 заема горната част, а останалото – долната. Вратата може да има прост или сложен орнамент или да е богато украсен модел, така че не е нужно да ограничавате въображението си.

Врати със стъкло

Ако говорим за такива продукти със стъкло, долната част обикновено е изчистена. Стъклената вложка обикновено е в горната част. А по отношение на традиционната класика, обичайно е такива модели да са с естествен дървен нюанс. Но декорът може да бъде значително разнообразен с помощта на витражи, дърворезба, позлатяване, сребро, бронз, кожа и т.н. Най-добрият вариант за класически интериорни врати е скъпата дървесина, но можем да предложим и по-достъпни варианти по отношение на разходите: тези врати, притежаващи натурален или наподобяващ фурнир, имат доста привличащ външен вид и бюджетна цена. Независимо кой модел ще стане обект на вниманието Ви, някои правила трябва да вземете предвид.  Ако държите продуктът да се вписва хармонично във вътрешността на помещението, първостепенно условие е да прецените най-добрия вариант за цвят. Преобладаващите нюанси в интериора и цветът на вратата трябва да се допълват перфектно. Има и алтернативна възможност – игра на контрасти. Например, ако говорим за дървени подови настилки (ламинат, паркет и т.н.), можете да използвате бяла врата с дървесен оттенък, а за да създадете оригинален ефект, може да използвате някакъв ярък цвят.

Минимализъм и Hi-tech: максимална свобода на пространството

Hi-tech стилът е отклонение на футуризма и късния модернизъм. Думата от английски се превежда „високи технологии“. Той е олицетворение на функционалността. Не съдържа ненужни декоративни елементи, изглежда стриктно и сдържано. В същото време простотата на геометричните форми изобщо не отблъсква, а напротив привлича окото. При интериорни врати Hi tech стил, основно условие е липсата на фрезовки, ненужни детайли и декорации, които отвличат вниманието. Платната са с функционални детайли, които по избор могат да са гланцови, също и матирани. На почит са студените цветове – хром, сребро, никел. Също така черно, бяло и сиво като основа, а в допълнение чисти оттенъци на зелено, синьо, червено и жълто, които могат да бъдат напълно хладни тонове. Най-често продуктите са изработени в сребристо-сиви тонове, за да се подчертаят основните принципи на стила. Друга популярна тенденция е използването на лъскаво акрилно покритие. Металните и стъклени елементи ще допълнят визията идеално. Тези продукти изглеждат най-изискани, стилни и необичайни. В допълнение, гланцът визуално добавя повече светлина и пространство към стаята.

Най-радикалното отклонение на Hi-Tech е минимализмът. Много вероятно е да сте срещнали абсолютно бели стаи с минималистичен фотьойл, към която ви води сива или бяла врата с матирано тъмно стъкло. Това е помещението на заклетия минималист, за когото най-важна ще бъде функционалността – нищо излишно. Mинимализмът изисква много светлина, която прониква през големи прозорци и хоризонтални или вертикални стъклени вътрешни врати. Интериорът в този случай се характеризира с използването на по-меки тонове, отколкото при Hi-Tech.

Hi-tech или минималистичен стил

В стаите, декорирани в Hi-tech или минималистичен стил, ще изглеждат чудесни вратите, които съчетават лъскави и матирани елементи. Очевидно такива модели изглеждат оригинални и привличат вниманието, така че към избора им е нужно да се подходи доста стриктно. Стъклените врати се оказват още по-оправдани, ако срещу тях има прозорец. В този случай помещението ще е наситено със светлина. Изключително важен факт – нужно е да се запомни, че характерните черти на тези направления в дизайна са минимум брой елементи в декора и максимална свободна площ.

Интериорни врати в японски и китайски стил

Най-удачният вариант за жилището, декорирано в китайски или японски стил – плъзгащите интериорни врати. Тези модели имат привлекателен външен вид, в допълнение, а и са в състояние да окажат влияние на пространството. Често вратите на помещенията с интериори в тези два стила се правят с матирано стъкло. Това е известна почит към японските традиции, според които рамките на вратите са покрити с прозрачна оризова хартия. Стъклените конструкции обикновено са разделени от напречни и надлъжни рамки, което прави приликите с японските прототипи още по-изразени.

Япония се асоциира от мнозина със спокойствие и съзерцателна простота. По същия начин може да се отнесе и линията в интериорният дизайн, приет за японските домове. Той се различава с това, че е опростен, икономичен, чист и възможно най-„обран”. Японците не толерират твърде пренаситен дизайн, а често обзавеждането на стаята, може да се каже, че е на границата с аскетизъм. Дизайнът в традиционния японски стил е много тясно свързан със стремежа на народа към естествена хармония и любов към красотата и комфорта. Естествено, в японския интериор, вратите заемат отново почетното място като важен елемент.

От древни времена те са правени на основата на бамбука или естественото дърво, под формата на рамки от напречни греди, а в интервалите между тях са разпънати специални “японски хартии”. Тя е била изработвана със специална тайна техника. В съвремието ни тази хартия вложена във вратите, все повече се подменя с матирани пластмаси или стъкла. Плюс това японската хартия се оказва скъп лукс, защото при производството ѝ се използват стари технологии. Модернистичните дизайнери, идващи от запада, заменят специфичната хартия с различно матирано стъкло, но формата остава традиционна и непроменена.

Днес само значителна малък процент от японците, живеят в старите традиционни жилища. Въпреки това, те не изневеряват на своята култура и на уникалните свои традиции. Ето защо, при закупуването на нови апартаменти, японците желаят да проектират интериора по обичайния начин. Основният елемент на тези домове е, именно вратата в японски стил.

Оригинален интериор: еклектичен /Art deco/ и Loft

Еклектичен /Art deco/ е един от най-необичайните стилове на интериора. Той се формира в края на ХХ век. Тогавашните архитекти започват да мислят как да смесват елементи от различни класически стилове в творенията си, за да произвеждат необичайни композиции и така от Средновековието до наши дни. Постепенно, този стил от архитектурата се премества в дизайна на помещенията. Създаването на такава сложна посока в дизайна на помещенията изисква изтънчено чувство за точност в преценката за размери, тъй като границата е тънка с това да се претовари пространството с детайли, придавайки на стаята пъстър и безвкусен вид.

Фините черти на еклектичния стил в интериора – Създаването на перфектната “комбинация от несъвместими” е в основата на еклектичния стил в интериора. Важно е за дизайнера да запази чувството за пропорция и да не позволява хаотичното претрупване на напълно несвързани неща. Можете да комбинирате различни елементи в един състав, следвайки общите черти между тях. Най-често цветът става обединяващ.

Един от начините за постигане на “хармония с хаоса” в интериорния дизайн на дневната в еклектичен стил, е добавянето на различни детайли на лаконична основа: минимализъм, “Loft” или класика. На подобни стилове се наслагват детайли като етнически бижута, барокови или ренесансови антики, интересни детайли от арт-хаус и т.н.

 Никой интериор няма да създаде чувство на завършеност, ако вратата не се вписва с общото настроение на стаята. За да се впише хармонично, тя трябва да подхожда и да е в същата насока като цялата стая. Еклектичната врата може да има, както класически вид и дизайн, така и да наподобява Hi-tech или арт-деко оформление. Тя трябва да се подбира старателно, въз основа на отличителните черти на избраните дизайнерски решения.

Основните характеристики на вратите в еклектичен стил:

  •  наличието на кръгове, зиг-заг елементи, триъгълници;
  • елементи от златен цвят;
  • възможно е да се използва ефектът на състаряването
  • цветът може да бъде спокоен или светъл;

Плъзгащи врати в стил Loft – един от най-дръзките стилове, забележим с индустриалната си естетика, която добрите дизайнери успяха да преместят в жилищни интериори. Направиха го толкова добре, че той със своите нетривиални решения стана един от най-модерните стилове на нашето време. Дори въпреки факта, че на пръв поглед Loft изглежда доста небрежно, всеки детайл в него има своята роля и трябва да бъде изключителен. Без съмнение това важи и за един от най-важните елементи –  вратата. Правилно подбраните врати от типа плъзгащи в стила “Loft” могат да бъдат в централните елементи на интериора. Ако е необходимо, те могат да са като стени, отделящи кухнята. Нека да се отбележи, че вратите с нормалното общоприето отваряне са използвани в такива интериори изключително рядко. За да се впишат, те трябва да изглеждат наистина винтидж или Hi-tech.

Особено впечатляващи са конструкциите от закалено стъкло или триплекс. Стъклото е един от основните материали на този стил, заедно с необработената дървесина, метал, тухли и камък и може да има дизайн, направен с помощта на различни технологии.

Loft врати

Несъмнено “Loft” врати също се произвеждат от метал и дърво. В последния случай е подходящо да се украсят с метални елементи под формата на нитове и връзки. Ако поговорим за цветовете, те не могат да бъдат класифицирани като различни, но въпреки това се допускат ярки цветни акценти. Плъзгащите се врати, притежаващи бяло матирано стъкло, изглеждат луксозно. Никой не е отменил черно-бялата цветова гама, която подчертава контраста на интериора. Една врата, направена в такова решение, с правилния подход, може да бъде добър експеримент. Друго ефективно решение са белите гланцови врати, които са идеално комбинирани с груба зидария и бетонови повърхности. Те ще изглеждат чудесно в комбинация със стоманена стълба и открити вентилационни тръби.

Благодарение напредващите технологии в съвремието ни, които се ползват при изработката на такива врати, потребителят има почти безгранични опции и възможности по отношение на декорацията и основния декор. С правилния подход, вратата “Loft” ще бъде на точното място в интериора, направен в стилове като “Country”, “Hi-Tech”, “Minimalism” и дори “Classic”.

Врати в стил Кънтри и Рустик

Вътрешните врати в Кънтри и Рустик стил отразяват духа на селска къща. Те са непременно груби, винаги изработени от дърво и от масивен фурнир. Ако живеете в просторна къща, особено в провинцията, този стил може да създаде атмосфера на спокойствие и да избягате от забързания живот.

Рустичната врата е изработена от груба дървесина и е дебела, както и масивна. Тя трябва да е закрепена на стабилни панти. За крило се използва цяло платно или тесни дъски, които има свързващ елемент от метални пръти. Те са заковани върху крилото в линии, следващи буквата Z – първата им и основна задача е била, да подсилват и допринасят за издръжливостта на вратата.

Кънтри вратата е различна от Рустик изработката. Това също е тип “селски” стил, но по-плътен, лек и светъл декор. За кънтри отлично се оприличават модели, които са класически с винтидж ефект /на стареене/.

Интериорът в кънтри стил е получил „пробуждане” едва през последната трета на 20-ти век, когато вълните на страстта към модерното, техно, структурализма се успокояват, а хората искат отново да почувстват спокойното дихание на естествения дизайн. Интересното е, че и за входните, и за интериорните врати в кънтри стил, се прилага във всички случаи масив от дърво, оказващ се толкова издръжлив и предпочитан.

За да придобиете мечтаната визия на Вашия дом не е задължително да отделяте куп пари за дизайнери и безбожно скъпи продукти. Просто трябва да сте наясно, какво желаете и да го съчетаете с перфектната врата, защото тя е има отношение към цялостното впечатление за Вас на гостите Ви, а и ще Ви достави едно чувство на удовлетвореност и завършеност.

Сподели