С кое е подходящо да съчетаем цвета на интериорната врата?
Интериорна врата - съчетание цвят

С кое е подходящо да съчетаем цвета на интериорната врата?

При ремонта и подновяването на един дом съществена роля изиграват и интериорните врати. Тяхното основно предназначение е да разделят вътрешното пространство като едновременно с това го предпазват от студ, шум и миризми. Но едновременно с тези задачи интериорните врати имат и декоративна функция.

В последните години започнаха да се произвеждат интериорни врати с различни модели и цветове. Поради тази причина възниква трудност при избора на цвят и стил на вратата. По принцип можем да съчетаем вратата с цвета на пода, стените или мебелите. Но ако навсякъде в жилището подът е с различен цвя­т? Същото важи и за мебелите. Важно е да знаем, че не съществува традиционна „рамка”, с която да се съчетават вратите. Всеки един от нас може да разгърне фантазията и вкуса си и тогава домът се превръща в едно красиво, стилно и уютно място. Ще изброим няколко стъпки, по които може да се водим при избора на цвят за интериорната врата.

От къде да започнем при избора на стил?

Първите помещения, които се виждат от гостите, а и не само от тях, са коридорът и холът, затова е добре да започнем първо от тях. Хубаво е те да бъдат в еднакъв цвят и стил и по този начин няма да се наруши цялостния облик на помещението.

Един от класическите варианти са врати с натурален цвят. Те много добре се вписват в традиционния интериор. Цветове като светло жълто внасят топлота и уют. А за стил като Бароко са подходящи тъмните цветове – орех, венге и др.

Универсален цвят за интериорни врати

Като универсален вариант можем да кажем, че е белият цвят. Той има свойството визуално да разширява пространството на помещението. Такива врати изглеждат ненатрапчиво и си подхождат с всички декоративни материали – стъкло, метал, дърво и др. В този случай не е необходимо да се съобразим с цвета на пода, стените или мебелите, тъй като той се съчетава с абсолютно всички цветове. Те са подходящи за стилове като: класически, античен, рококо и романтизъм.

Ако желаем да съчетаем цвета на вратата с пода трябва да се придържаме към едно основно правило – цветът на вратата да бъде няколко тона по-светъл от този на пода. Много ефектно изглежда, когато има контраст между цветовете. Например светъл под и тъмна врата и обратното. Тогава вратата се явява като акцент и вниманието веднага се приковава към нея.

Съчетаване на цвета на вратите с мебелите

Друг вариант за съчетание е с мебелите. Може да бъдат в цвят, който преобладава в жилището. Ако мебелите са в цвят Венге, то цветът на вратата може да бъде в същия, но няколко тона по-светъл, но ако са светли, то вратата е добре да бъде в неутрален цвят.

За да се спрем на подходящия цвят на вратата, трябва да преценим кое точно обединява всичко в помещението, цветът на пода, стените или някои техни елементи. Ако не успеем да  определим, имаме резервен вариант – Белите врати, които се съчетават с всичко.

Сподели