PpcProtect
С кое е подходящо да съчетаем цвета на интериорната врата?
Интериорна врата - съчетание цвят

С кое е подходящо да съчетаем цвета на интериорната врата?

При ремонта и подновяването на един дом съществена роля изиграват и интериорните врати. Тяхното основно предназначение е да разделят вътрешното пространство като едновременно с това го предпазват от студ, шум и миризми. Но едновременно с тези задачи интериорните врати имат и декоративна функция.

В последните години започнаха да се произвеждат интериорни врати с различни модели и цветове. Поради тази причина възниква трудност при избора на цвят и стил на вратата. По принцип можем да съчетаем вратата с цвета на пода, стените или мебелите. Но ако навсякъде в жилището подът е с различен цвя­т? Същото важи и за мебелите. Важно е да знаем, че не съществува традиционна „рамка”, с която да се съчетават вратите. Всеки един от нас може да разгърне фантазията и вкуса си и тогава домът се превръща в едно красиво, стилно и уютно място. Ще изброим няколко стъпки, по които може да се водим при избора на цвят за интериорната врата.

Първите помещения, които се виждат от гостите, а и не само от тях са коридорът и холът, затова е добре да започнем първо от тях. Хубаво е те да бъдат в еднакъв цвят и стил и по този начин няма да се наруши цялостния облик на помещението.

Един от класическите варианти са врати с натурален цвят. Те много добре се вписват в традиционния интериор. Цветове като светло жълто внасят топлота и уют. А за стил като Бароко са подходящи тъмните цветове – орех, венге и др.

Като универсален вариант можем да кажем, че е белият цвят. Той има свойството визуално да разширява пространството на помещението. Такива врати изглеждат ненатрапчиво и си подхождат с всички декоративни материали – стъкло, метал, дърво и др. В този случай не е необходимо да се съобразим с цвета на пода, стените или мебелите, тъй като той се съчетава с абсолютно всички цветове. Те са подходящи за стилове като: класически, античен, рококо и романтизъм.

Ако желаем да съчетаем цвета на вратата с пода трябва да се придържаме към едно основно правило – цветът на вратата да бъде няколко тона по-светъл от този на пода. Много ефектно изглежда, когато има контраст между цветовете. Например светъл под и тъмна врата и обратното. Тогава вратата се явява като акцент и вниманието веднага се приковава към нея.

Друг вариант за съчетание е с мебелите. Може да бъдат в цвят, който преобладава в жилището. Ако мебелите са в цвят Венге, то цветът на вратата може да бъде в същия, но няколко тона по-светъл, но ако са светли, то вратата е добре да бъде в неутрален цвят.

За да се спрем на подходящия цвят на вратата, трябва да преценим кое точно обединява всичко в помещението, цветът на пода, стените или някои техни елементи. Ако не успеем да  определим, имаме резервен вариант – Белите врати, които се съчетават с всичко.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *