С кое е подходящо да съчетаете цвета на интериорната врата?
Интериорна врата - съчетание цвят

С кое е подходящо да съчетаете цвета на интериорната врата?

🕑 3 минути за четене Обновена на: 22 март, 2023 в 09:49 часа

При ремонта и подновяването на един дом, съществена роля изиграват и интериорните врати. Тяхното основно предназначение е да разделят вътрешното пространство, като в същото време го пазят от студ, шум и миризми. Но едновременно с тези задачи, интериорните врати имат и декоративна функция.

Наблюдаваме, че напоследък се залага на интериорни врати с различни модели и цветове. Поради тази причина възниква трудност при избора на цвят и стил на вратата. По принцип можете да съчетаете цветово вратата с пода, окраската на стените или стила на мебелите. Но ако навсякъде в жилището подът е с различен цвя­т, какво се случва? Същото важи и за мебелите. Важно е да знаете, че не съществува традиционна „рамка”, с която да се съчетават вратите. Всеки един от Вас може да разгърне фантазията и вкуса си и тогава домът се превръща в едно красиво, стилно и уютно място. Ще изброите няколко стъпки, по които може да се водите при решението за цвят за интериорни врати:

Откъде да започнем при избора на стил?

Първите помещения, които се виждат от гостите, а и не само от тях, са коридорът и холът, затова е добре да започнете първо от там. Хубаво е, те да бъдат в еднакъв цвят и стил и по този начин няма да се наруши цялостният облик на помещението.

Един от класическите варианти са врати с натурален цвят. Те много добре се вписват в традиционния интериор. Цветове като светложълто внасят топлота и уют. А за стила барок са подходящи тъмната гама от цветове – орех, венге и др.

Универсален цвят за интериорни врати

Като универсален вариант можем да причислим, белият цвят. Той има свойството визуално да влияе на пространството в помещението, като го разширява. Такива врати изглеждат ненатрапчиво и си подхождат с всички декоративни материали – стъкло, метал, дърво и др. В този случай, не е необходимо да се съобразявате с цвета на пода, стените или мебелите, тъй като той допълва с абсолютно всички цветове. Бялото при интериорните врати е подходящо за стилове като: класически, античен, рококо и романтизъм. Добавете уникалност с ретро бяла вътрешна врата и никога няма да сгрешите, защото тя реално е “вечна класика”!

Ако желаете да съчетаете цвета на вратата с пода, придържайте се към едно основно правило – цветът на вратата да бъде по-светъл, с една идея от този на пода! Много ефектно изглежда, когато има контраст между цветовете. Например, светъл под и тъмна врата и обратното. Тогава вратата се явява като ефект и вниманието веднага се приковава към нея, което е търсено от много от желаещите за по-различна визия в стаята.

Съчетаване на цвета на вратите с мебелите

Друг вариант за съчетание е с мебелите. Може да бъдат в цвят, който преобладава в жилището. Ако мебелите са тъмни, например, в цвят венге, то търсете врата, чийто цвят да бъде в същия, но няколко тона по-светъл, но ако са светли, то вратата е добре да бъде в неутрален цвят.

За да се спрете на подходящия цвят на вратата, трябва да прецените, кое точно обединява всичко в помещението, цветът на пода, стените или някои техни елементи. Ако не успеете да определите, имате резервен вариант – белите врати, които се хармонират с всичко.

Сподели