Входната врата и българските обичаи
Българска къща с традиционна входна врата

Входната врата и българските обичаи

🕑 2 минути за четене Обновена на: 06 декември, 2022 в 09:45 часа

Народът ни се слави с това, че държи на своите традиции. Именно те са ни съхранили в трудните времена. В българския фолклор има обичаи, както за весели поводи, така и за тъжни моменти. Съществуват доста ритуали в България, в които входната врата е главен участник. Наред с това има и доста други любопитни факти за входните врати по света.

Връзката на вратите с традициите у нас

Пример за празник у нас е Игнажден. На този ден се премита цялата къща, а с това символично се изпъждат злото и завистта, а вратата се окичва с метлички, в които са вплетени вълнени конци в различни цветове и паричка. На Игнажден първият гост се нарича полезник. Едно от задължителните неща, които той трябва да направи, е да седне зад вратата. Вярвало се е, че така няма да избягат плодородието и щастието от дома. Много било важно първият прекрачил прага да е добър човек. Ако се окаже така, значи цялата година ще е благополучна и богата за домакините.

Друг ден, в който входната врата взима участие, е Петльовден. Обичая повелява, на този ден, майките на синове да колят петел за здравето им. Това е традиция, останала, за да напомня за годините на Турското робство. Тогава еничари са изземвали мъжките рожби, за да ги обучават и правят войници в османските редици. Легенда разказва, че в един от тези случаи, имало една майка, която искала да спаси детето си. За тази цел тя заколила петел и белязала входната врата с кръвта му. Достигайки нейната къща, турците я подминали, защото са си помислили, че вече са минали през този дом. От тогава до днес, в чест на тази българска майка и хилядите момчета с преобърнати съдби, на Петльовден, се маркират с кръв вратите и изписват челата на малките момчета с кръстове за здраве.

Друг пример за значението на входната врата в българските обичаи е деня, в който свекървата посреща снаха си за пръв път. Посрещането на новия член на семейството става пред прага на вратата, където тя благославя новото семейство. След благословията, младоженецът пренася булката си на ръце през входа на къщата. Този ритуал символизира преминаването на момичето към нов етап от живота си, а именно от девойка в съпруга.

vhodna vrata i tradiciite

Българският фолклор е изпъстрен с разнообразни традиции и ритуали. Има много празници, в които участва входната врата на дома. Тя винаги е била и ще продължава да бъде възприемана от народа ни като преход между два свята, символ на ново начало или граница, която пази дома от зло.

Сподели