Входната врата и българските обичаи
vrati i tradicii

Входната врата и българските обичаи

Българите сме народ,който държи на своите традици. Именно те са ни съхранили в трудните времена. В българския фолклор има обичаи, както за весели поводи, така и за тъжни моменти. Съществуват доста ритуали в България, в които входната врата е главен участник.

Пример за  такъв празник е Игнажден. На този ден задължително се премита къщата от злото и завистта, а на вратата се закачват малки декоративни метли, украсени с цветни вълнени конци и златна паричка. На Игнажден полезникът (този, който пръв влезе в дома) задължително сяда първо зад вратата, за да не бягат щастието и плодородието от къщата.

Друг ден, в който нашата входна врата взима участие, е Петеларовден (Петльовден ). Тогава майките на мъжки рожби колят петел за здраве на детето си. Легенда разказва, че в годините на турското робство, една майка спасила първородното си дете от еничарство като заклала петел. Вратата на къщата била опръскана с кръвта на животното.Еничарите, като я видели,  помислили, че в този дом вече е влизано и го подминали. Оттогава до днес на Петльовден с кръвта на петел се прави кръст на входната врата  и на челата на момченцата за здраве и благополучие.

В деня, в който свекървата посреща булката на сина си за пръв път, вратата също е част от ритуала. Посрещането на новия член на семейството става пред входната врата и там го благославят. След благословията, младоженецът пренася булката си на ръце през входа на къщата. Преминаването през вратата символизира преминаването към нов етап от живота на младото момиче – от девойка то се превръща в съпруга.

vhodna vrata i tradiciite

Българският фолклор е изпъстрен с разнообразни традиции и ритуали. Има много празници, в които участва входната вратана дома. Тя винаги е  била и ще продължава да бъде възприемана от народа като граница между два свята – света навън и света на домашния уют и сигурност.

Сподели