Входните врати в историята
Врати XL

Входните врати в историята

Когато хората използват думата „врата” едва ли се замислят колко важно може да е нейното значение. Входната врата се е доказала като могъщ символ още в ранните векове и е показала, че може да изпълни с дълбок смисъл предназначението за което се използва. Входната врата е използвана и като нарицателно от дълбока древност. Успяла е да завладее историята на човечеството. Пропити със история са безброй много входни врати на светилища за хората – базилики, църкви, местности и дори пристанища, като входни врати към градове.

Траянова врата

В България един от важните за историята примери е Траянови врата. Това е името на проход, крепост и шосеен тунел в Средна гора. Крепостта и тунелът Траянови врата свързва Ихтиманската котловина с Тракийската низина. През Средните векове проходът е наричан Царски проход или „Царски врата” а по-късно и Български проход .Проходът влиза в историята през 986 г., когато византийският император Василий II предприема поход срещу България в стремежа си да откъсне български територии. На 17 август българската войска предвождана от цар Самуил пресреща византийците при прохода Траянови врата и напълно ги разбива в битката.

Нашата близка съседка Хърватия разполага със стратегическо пристанище на град Риека което е входна врата към средна Европа. Това го прави примамлива цел за много владетели и през вековете е имал доста често сменящи се управници – австрийци, французи, унгарци, италианци, чак до 1947 г., когато градът е върнат на Хърватия в рамките на бивша Югославия. Риека е свързана с най печелившата индустрия в Хърватска -туризма. Още през 18 век благородници, търговци, земевладелци и висши чиновници от австрийската империя мат своите морски вили в селищата на юг и север от града.

Стойност на входните врати

В Европа и в целия свят има доказателства за важната историческа стойност на входните врати. На 3850 г. е най-старата сводеста врата в света, която се намира в Ашкелон в Израел. В Пантеона в Рим вратите са с подобна конструкция, а вратите в църквите„Рождество Христово” във Витлеем от 6-ти век и тези от „Света София” в Константинопол от 8-ми век са покрити с плочи от бронз. Най-прочутите врати се намират във „Сан Джовани Батист” – Флоренция, те са от бронз и повечето от тях са с фигури на птици и листа.

Източната врата

Предполага се, че източната врата е най-вероятно вратата на рая за която е говорил Микеланджело. Вратите на джамиите в Кайро са бронзови, железни с изрязани декоративни елементи и дървени с преплетен дизайн. Във Франция и Германия, вратите са богато украсени, със сложни мотиви и архитектурни елементи като колони. Това се наблюдава при вратите от периода на Луи XIV и Луи XV. Най-старата врата в Англия се намира в Уестминстърското Абатство и датира от 1050 година. През 17-ти век вратите са ги украсявали с богата дърворезба и издадени корнизи. Не е известно кога са измислени пантите при вратите. Това безспорно е довело до нови методи на укрепване на вратите, а именно с ковано желязо и разновидности на дизайна.

Всички прояви на входните врати в историята по цял свят разкриват значението им за развитието на мисълта и дейността на хората, а с това и до събития довели до невероятни човешки съдби. По този начин се вижда и различната гледна точка за входната врата, изиграла важна роля за историята.

Сподели