Вратa към кухнята – нужна ли е?
Кухня във модерен стил с маса и елегантни кухненски столове

Вратa към кухнята – нужна ли е?

🕑 3 минути за четене Обновена на: 06 декември, 2022 в 10:22 часа

Мненията, касаещи този въпрос са различни. По-голяма част от домакинствата по-скоро отбелязват, че врата към тази стая в никакъв случай не е прищявка, а необходимост. Тук ще обясним защо, а и ще се спрем и на други, не по-малко важни въпроси свързани с темата.

​Защо има врати в кухнята?

Съществуват няколко причини, поради които е необходимо да създадете „бариера“, отделяща кухнята от останалите помещения. Хората сложили интериорна врата на кухнята казват, че причините, които са ги подтикнали към това решение, са следните:

 • Миризми.

Не е приятно из цялото жилище да се носи миризмата на готвени ястия. В края на краищата кухненските аромати нямат място в други стаи.

 • Чувство за самостоятелност.

Това важи за тесните апартаменти, както и за големите семейства. При такива условия е обяснимо някой да прояви желание за временна изолация и да остане насаме, а кухнята е идеалното място за това.

 • Способността да се приготви закуска на спокойствие.

Не е тайна, че всяка грижовна майка от семейството става от леглото по-рано от другите. При затворени врати шумоленето и издаването на всякакви други звуци, могат да бъдат абсолютно заглушени.

 • Традицията не е нещо лошо.

Оказва се, че има много хора, които се ръководят от принципа – „Там, където съм израснал, кухнята беше отделена с врата, така че и сега искам това в новия ми дом!“. Доказалият се през годините опит е нещо повече от навик или традиция.

​Параметри на кухненските врати

Ако говорим за параметрите, които висококачествените интериорни врати за кухня трябва да имат, ще изброим някои от най-характерните и важни аспекти:

 • добри звукоизолационни характеристики;
 • влагоустойчивост;
 • издръжливост при температурни промени;

Материали на кухненските врати

 • естествено дърво;
 • фурнир;
 • еко фурнир;
 • стъклени врати;
 • PVC врати;

Естественото дърво е най-скъпата, но и най-качествената суровина. Продуктите, изработени от този материал, създават атмосфера на лукс, а освен това са изключително надеждни и издръжливи. До някаква степен обаче закупуването на дървени врати за кухнята не е добра идея, ако големината на стаята е по-малка от 10 кв.м. Тогава крилото ще бъде изложено на пара, което след известно време ще окаже неблагоприятно въздействие на външния му вид и накрая, за съжаление ще доведе и до деформация. Има още един важен аспект, който касае продуктите от дърво – те са много тежки! Следователно, дървените врати предполагат монтиране само при стабилен бетонен отвор.

Естественият фурнир при вратите, е отличен заместител на дървото. Такива продукти са по-устойчиви на влага, така че са добра възможност за кухненски помещения. Еко фурнирът се изработва на основата на смес от дървени стърготини и лепило, които се оформят на тънък лист. Такъв материал е издръжлив, безопасен и практичен. В допълнение, еко фурнирът е по-достъпен от естествения фурнир, както и от дървения материал. Вратите имат голяма устойчивост на влага и топлина, а също така не се страхуват от леки механични повреди.

Стъклените врати са изненадащо добро решение за кухнята. Те визуално увеличават площта и допринасят за това дневната светлина да достига без проблеми в помещението. Такива продукти изглеждат много впечатляващи. Единственият недостатък на стъклените повърхности е, че те се нуждаят от внимателна, редовна поддръжка, защото всякакви замърсявания са ясно видими по стъклото. Ето, защо е препоръчително да не докосвате стъклото с пръсти.

PVC модели обикновено се инсталират в кухни, които се отварят към лоджия или балкон. Гаранцията, че такава врата е наистина с високо качество, е наличието на поне две камери в рамката ѝ. В този случай можете да сте спокойни, че ще имате отлични звукоизолиращи характеристики, както и изолация от студения въздух навън. PVC моделите могат да имат стъклени вложки и други декоративни елементи, така че външният им вид често е доста привлекателен.

Сподели