Интериорните Ви врати – в крак с времето
Интериорни врати за дома

Интериорните Ви врати – в крак с времето

🕑 2 минути за четене Обновена на: 08 август, 2022 в 16:43 часа

Планирате ли да смените една или две интериорни врати? В случай, че сте разгледали местните магазини, вероятно сте били изненадани от това колко голям асортимент има при избора на прозорци и врати! Най-вероятно се чудите, защо има такъв голям избор и кое е най-доброто за мен? Добър въпрос! Ние ще Ви улесним.

Стилът на интериорните врати

Не всеки един дом е еднакъв, също така и не всеки дом има достатъчно голяма нужда от подмяна на старите врати с нови. При избора на интериорните врати има еднокрили, двукрили, трикрили и т.н както и модели с обли каси или прави такива. Някои врати са фрезовани, други модели пък имат профили. Изберете новите си интериорни врати, така че те да паснат на обстановката в дома Ви и на Вашия личен вкус.

Размерът също е от значение!

От жизненоважно значение е и размерът на вратите Ви! В повечето случаи, една обикновена врата за спалня ще бъде с размери 90см. ширина и 200см. височина /при търговците този размер често е наричан 80/200см. заради параметрите на самото крило, а не габаритния размер с касата/. Бъдете много внимателни при взимането на размерите, най-добре е да посетите специализиран магазин за врати, който да изпрати техническо лице на оглед и препоръка!

Лява или дясна врата?

Следващата стъпка е определянето на посоката на вратата. Най-лесният метод за определяне на посоката е на входа на самото помещение, преди да сте влезли с него. Ако пантите на вратата са в дясната част, то това е дясна врата, ако пантите се падат в лявата част – лява. Отново Ви съветваме да бъдете посетени от техническо лице! Тези лица са обучени индивидуално и знаят какво да Ви препоръчат!

Видът на интериорната врата

Има няколко често срещани вида интериорни врати, те са:
• Стандартни еднокрили врати, които просто се отварят и затварят;
• Двукрили врати, изпълняват същата функция като еднокрилите стандартни врати, но включват две крила, често в бранша биват наричани „портални”;
• Плъзгащи – врати, които се плъзгат, при тях също има най-различни вариации, но за разлика от стандартните, при тях може да има и повече от две крила;

Направи си сам, домашен майстор или професионалист?

Доколкото смяната на интериорните врати може да направи и от самите Вас или майстор, който има познанието и опита при монтирането на вратите, дотолкова може и Вие самите да не разполагате с време за това, нито с време да търсите монтажник. Ако имате такова, разбира се, можете да го направите и сами, следвайки наръчник за монтаж на интериорни врати, но ако нямате, е най-добре да използвате услугите на магазина, от който поръчвате! Който и вариант да изберете, новите врати ще освежат Вашия дом!

Сподели