Ние предпочитаме ЕКО! А Вие?
Дърво в саксия - ЕКО

Ние предпочитаме ЕКО! А Вие?

🕑 3 минути за четене Обновена на: 06 декември, 2022 в 10:23 часа

Честите въпроси като „Защо не се предлагат модели от масивна дървесина?“ ни накараха да напишем тази статия, в която ще се опитаме да изтъкнем ползите от преработените дървесни продукти (МДФ/ХДф панели) съпоставени с масивните непреработенитакива (масивно дърво), като  подчертаем екологичната страна на нещата. Нека масивната дървесина да си остане във вид на стъбло с клони и корени, листа и пъпки, като мястото на обитаване е гората, т.е дишащо,живо и красиво дърво. А нека Ние бъдем ЕКО!

Начало на МДФ и ХДФ вратите

В днешно време с особена популярност се славят МДФ/ХДФ изработките – най-вече производните от тях – мебели и врати. Но дали това е ново явление? За първи път подобен материал е произведен в Англия през 1888 г. посредством горещо пресоване на отпадъчна хартия и други разнородни дървесни отпадъци. След 1900 г. производството се пренася и отвъд океана – в Канада. А 20 години по-късно тази практика вече жъне изключително големи  успехи. Утвърждава се като особено ефективна в своята насока.

От много време и в България се наблюдава тенденцията на увеличаване употребата на МДФ и ХДФ материали за производството и изработката на мебели, врати, ламинати и т.н. Това не е случайно и причините не са никак малко. Като основни ще посочим няколко. Ниска цена на материала, лекота, висока плътност, твърдост, стабилност, висока влагоустойчивост, лесна поддръжка, улеснена машинна обработка на продукта. Да поясним – по-лесно се оформят орнаменти и фрезовки, чрез пилене, рязане и огъване, което прави ХДФ-материала изключително практичен. Всичко това е абсолютно вярно и не подлагаме нищо от горе споменатото под съмнение. Често обаче в сянка остава едно друго неоспоримо предимство на МДФ/ХДФ плоскостите, а именно екологичносттта.

Изработка на МДФ и ХДВ

Факт е, че тези материали се изработват от дървесина, това са отпадъчни суровини и ресурси, останали след преработка чрез рециклиране във фабриките за дървопроизводство, където остават огромно количество стърготини, трици, талашити и др, които се преработват по един екологосъобразен начин и служат като суровина за производство на ламинати, МДФ-панели, ХДФ-плоскости, талашитени картони и т.н, които заемат значително място в индустрията, свързана с изработването на мебели, врати, ламинати, декорации.

Тази цикличност стои в основата на много фирми за дърводобив и дървообработване, а хай-хубавото е, че се по този начин се създава процес, способстващ и подпомагащ опазването на околната среда. Не бива да забравяме и другите предимства на преработените продукти особено когато говорим за врати.

Вратите от ХДФ/МДФ са по-леки, по-евтини, по-влагоустойчиви, като тук ще споменем, че МДФ/ХДФ моделите издържат на около 85% влажност, докато вратите от масивно дърво се деформират при едва 60 % концентрация на влажност, подобна е ситуацията и с високите температури. От практична гледна точка всичко клоникъм извода, че продуктите, изработени от МДФ/ХДФ материал, са по-широко приложими в човешкия бит. От особена важност е, хората да си дадат сметка, че като избират врати от ХДФ или МДФ плоскости, те всъщност подпомагат  опазването на нашата планета, казват НЕ на изсичането на горите, подкрепят каузата за по-чист въздух и се противопоставят на глобалното затопляне. Всички тези фактори ще Ви насочат как да изберете подходящи вътрешни врати за жилището си.

Ние от Doormann с гордост можем да твърдим, че предлаганите от нас врати са МДФ/ХДФ. Защото сме ЕКО!

Сподели