Стъклото – гениално откритие на човечеството
Стъкло за интериорни и входни врати

Стъклото – гениално откритие на човечеството

🕑 2 минути за четене Обновена на: 22 март, 2023 в 14:28 часа

Благодарение на стъклото, виждаме, как вали тихо снегът или весело слънцето ни казва „Здравей!“. То е огледалото, в което се оглеждаме всеки ден. То е екранът или мониторът, който ни свърза с широкия свят, че и отвъд него ни води. Стъклени са толкова много неща от ежедневието ни. То е незаменимо в много от използваните неща във всекидневието ни. Но някак си е незабелязано и се приема за даденост.

Основни съставки

Известно е, че основните му съставки са содата и варта, които се съдържат в много от пясъците. От тях, съответно се произвежда в първичната си форма и стъклата. За тяхното образуване се претопяват, съответно пясъци при много висока температура, а като се използват и добавят други съставки в основната смес, стъклото променя свойствата и цвета си.

Поява на стъклото

Фактите говорят, че стъклото се е използвало още през каменната ера. Наричало се е обсидиан – вулканично, натурално стъкло. Първото производство на прозрачния материал е започнало в Египет през IV пр. Христа. По онова време предметите направени от него са били приемани за толкова ценни и редки, а древните египтяни са ги прилагали за глазура на керамични изделия. По време на Римската империя започват да се произвеждат много повече и различни предмети от стъкло, предимно вази, бутилки, дори чаши. Ранните стъкла са били зелени.

Усъвършенстване на технологията

През вековете технологията на производство се е променяла и развивала, счита се, че европейците са дали тласъка за това. Венеция е била считана за бързо развиващ се център в това отношение от X до XIV век. Там са се произвеждали предимно съдове за хранене, огледала, прозорци и др. Постепенно венецианските стъклари започнали да се преселват и в другите страни в Европа, което пък от своя страна довело до разпространение на успешния занаят. Методите за производство продължават своето развитие и в наши дни, а и сме свидетели на достатъчно примери за човешка креативност и изобретателност.

Истината е, че стъклото никога не би спряло да се употребява и постоянно ще го виждаме приложено при постигането на различни цели, то ще ни заобикаля навсякъде, където се обърнем. Вече много често, се използват и модерни стъклени врати за дома, а не само за офисни помещения, както е всеизвестно за всички. Изключително е, че можем да Ви предоставим уникални и прекрасни стъклени врати! Можете да ги видите, както в сайтовете, така и в магазините ни!

Сподели


Обнови бисквитки