Стъклото – гениално откритие на човечеството
c2be3493ce42ee658842d93c6d54529d XL 1

Стъклото – гениално откритие на човечеството

Стъклото е прозорецът, през който виждаме как вали тихо снегът или весело слънцето ни казва „Здравей!“. То е огледалото, в което се оглеждаме всеки ден. То е екранът или мониторът, който ни свърза с широкия свят, че и отвъд него ни води. Стъклени са толкова много неща от ежедневието ни. То е незаменимо в много от употребите си. Но кой ли се замисля?!

Основни съставки

Известно е, че основните съставки са содата и варта, които се съдържат в много от пясъците. От тях съответно се произвежда в чистата си форма стъклото. То се образува чрез претопяване тези пясъци на много висока температура, а като се добавят  допълнително други съставки в основната смес, стъклото променя свойствата и цвета си.

Поява на стъклото

Фактите говорят, че стъклото се е използвало още през каменната ера. Разбира се, става дума за естествени стъкла като обсидиан – вулканично стъкло. Първото производство на прозрачния материал е започнало в Египет през 4 в. пр. Христа. По онова време предметите направени от него са били смятани за изключително ценни и редки, древните египтяни са го използвали за глазура на керамични изделия. По време на Римската империя започват да се произвеждат много  повече и различни предмети от стъкло, предимно вази, бутилки, дори чаши. Ранните стъкла са били зелени.

Усъвършенстване на технологията

През вековете технологията на производство се е променяла и развивала, като се смята, че това се е случвало най-вече в Европа. Венеция е била считана за бързо развиващ се център в това отношение от 10 до 14в. Там са се произвеждали предимно съдове за хранене, огледала, прозорци и др. Постепенно венецианските стъклари започнали да се преселват и в другите страни в Европа, което пък от своя страна довело до разпространение на успешния занаят. Методите за производство не спират да се развиват и до днес, а и не малко са примерите за човешката креативност и изобретателност.

Истината е, че стъклото никога няма да излезе от употреба и винаги ще се използва с различни цели, то е и ще бъде навсякъде около нас. Вече много често се използват и стъклени врати като интериорни за дома, а не само за офисни помещения, както бяхме свикнали досега. Ние имаме огромното удоволствие да съобщим, че в най-скоро време ще зарадваме своите клиенти и със стъклени врати. Очаквайте появата им както в сайтовете, така и в магазините ни!

Сподели