Кой е най-добрият материал за външна врата?
Красива модерна външна врата

Кой е най-добрият материал за външна врата?

🕑 2 минути за четене Обновена на: 20 септември, 2022 в 09:48 часа

Евтините и енергийно ефективни врати от стомана носят в себе си изключителна сигурност!

Комбинацията от няколко различни материали е срещано, но основните три избора сред тях, за външни врати – стомана, фибростъкло и дърво. Кой е най-добрият сред тях, зависи от Вашите конкретни нужди и бюджет. По принцип дървесината е най-подходяща за естетиката, стоманата за сигурността, а фибростъклото е идеална опция не изискваща поддръжка.

Фибростъкло

Фибростъклото предлага яркост, сравнима с алуминий и изолационни свойства, подобни на дърво и винил. То се включва в различни облицовки и принципно търпи да се пребоядисва по желание. Оформянето на фибростъкло чрез огъване обаче не е възможно, ето и защо тези видове продукти обикновено не се предлагат за кръгли, елипсовидни и други специализирани модели.

Дърво

Популярността и атрактивността на дървените врати се основава на красотата им. Те са тежки, сигурни и устойчиви на износване и повреди. Фиксирането на драскотини или вдлъбнатини, появяващи се на дървената врата, са много по-лесно, отстраними проблеми, отколкото по други материали, но дървото се нуждае от защита на повърхността и изисква периодично пребоядисване или прецизиране.

Стомана

Конкурентните и енергийно ефективни външни врати от здрава стомана, са отлични. Макар и относително да не се нуждаят от поддръжка, все пак ако се появят несъвършенства, те трябва да бъдат боядисани, за да се предотврати ръжда. Входните врати от стомана не се напукват или изкривяват като другите материали, но ако се случи някаква силова деформация, трудно се поправят.

Стъклопласт

Вратите от фибростъкло не се нуждаят постоянна грижа и са запълнени с изолация за енергийна ефективност. Те могат да бъдат проектирани така, че да имитират външния вид на дървесината и да издържат на износване и елементите, дори по-добре от дървото и стоманата. Вратите от фибростъкло с ниско качество могат да се напукат при студено време, но и при висококачествените врати може да се наблюдава този недостатък, ако получат силно въздействие.

Сподели