Съвременни технологии за производство на луксозни врати
Луксозна интериорна врата

Съвременни технологии за производство на луксозни врати

🕑 3 минути за четене Обновена на: 03 януари, 2023 в 16:02 часа

Казвайки „елит“, хората най-често разбират думата „скъп“. Това е вярно, но в случай на врати, високата цена обикновено е оправдана. Вратите от елитния клас се отличават с високата си цена не само защото се произвеждат под разпознаваема марка или имат атрактивен външен вид, но най-вече защото в производството им се използват най-новите технологии и висококачествени материали. Такива конструкции са проектирани от най-добрите инженери и дизайнери, така че „резултатът“ е перфектната комбинация от съвременни постижения и естетика.

Но ако всичко е повече или по-малко ясно с атрактивен външен вид, тогава си струва да поговорим за технологиите по-подробно. Така че, при производството на скъпи качествени врати могат да се използват:

  • Двойна регулируема кутия. Това е комбинация от италиански и руски тип конструкция на врати. Първо се монтира монтажна рамка на щифтовете за закрепване, а след това подсилена кутия се регулира в три равнини (с помощта на винтове). По този начин е възможно да се постигне идеалното положение на кутията – тоест вратата се издига абсолютно равномерно и приляга плътно към рамката.
  • Системата на двупланово заключване ви позволява да направите вратата практически изпусната чрез механично избухване и избутване от рамката на вратата. Това се дължи на факта, че анти-разглобяемите щифтове имат куки, които се прилепват към кутията под прав ъгъл.
  • „Ефектът на хладилника“ осигурява най-плътното прилягане на профила с уплътнението към канала и в резултат на това пълна звукоизолация, както и непроницаемост на миризми. В този случай допълнителна верига на уплътнение просто не е необходима.
  • технология за защита на топлина. Съвременните пълнители, като например полистирол, осигуряват надеждна защита на помещенията от студа, перфектно задържат топлината в къщата, а също така създават допълнително препятствие за външни звуци.
  • Биометрични брави. Тези „умни“ устройства могат точно да идентифицират собственика чрез пръстов отпечатък. Те също могат да бъдат отворени със специална карта или конкретна комбинация от числа. И ако последните два метода за защита срещу хакване теоретично могат да бъдат преодолени, първият ви позволява да използвате системата за удостоверяване възможно най-ефективно.

Изброихме само малка част от съвременните технологии, използвани при производството на врати. По-нататък ще разгледаме по-подробно всяка от позициите.

Материали и дизайн на скъпи врати

Разбира се, на първо място вратата е платното. Входните врати в по-голямата част от случаите са изработени от студено валцувани стоманени листове. Елитната структура трябва да се състои от правоъгълна заварена рамка (за предпочитане стомана), задължително подсилена с усилватели. Към рамката е заварен кух извит лист с дебелина 1,5 мм (за жилищни сгради) или 2-3 мм (за частни къщи).

Ценни дървесни видове (например карелска бреза или палисандрово дърво), скъп (а понякога дори скъпоценен) метал, стъкло (естествено бронирани) често се използват за украса на премиум врати. Особено взискателните любители на лукса понякога поръчват врати, декорирани с редки тъкани, кристали (например, Лейди Гага има такава).

Пълнителите и уплътненията, както вече споменахме, трябва да осигуряват топло и шумоизолация на вратата. Най-предпочитаните пълнители, експертите считат полистирол и пяна, които осигуряват звукоизолация до 48 dB.

Кутии за скъпи врати, често тежки, комплект двойни, с допълнително подсилване. И не на последно място, фитингите се слагат на вратата – висококачествени брави (Smart Lock или механизми с висока сигурност, като CISA, DOM, ABLOY), панти с висока якост, дръжки, очи.

Системи за сигурност

На първо място не трябва да забравяме, основните функции на вратата, независимо колко естетична е тя. Входната врата, преди всичко, трябва надеждно да защитава имуществото на собствениците на къщата. И както може би се досещате, собствениците на скъпи врати имат съответно имущество. Ето защо е много важно елитната врата да е оборудвана с всички възможни средства за защита.

Сподели