Евтини интериорни врати
Евтина бяла интериорна врата, съчетана с интериора

Евтини интериорни врати

🕑 2 минути за четене Обновена на: 06 декември, 2022 в 11:06 часа

Не е задължително евтините интериорни врати да бъдат некачествени. Понякога цената на материалите и автоматизирания процес на изработка са такива, че позволяват да се произвеждат по-големи количества на по-ниска цена. Въпреки това, каквато и врата да закупите, трябва да я поддържате правилно. Ето, как да се справите с поддръжката и почистването най-ефикасно!

Почистване

За да може една интериорна врата да се ползва възможно най-много, независимо дали е евтина или скъпа, е необходима качествена поддръжка. С това се гарантира нейния по-дългия живот. Ако се спазват производствените изисквания за ползване и почистване на механичните части (каси, крила), то тогава интериорната врата ще остане здрава и красива.

При почистването на касата и крилото на интериорната врата, трябва да се внимава за съотношението на препарата за почистване и водата. Има специални за целта субстанции, подходящи за поддръжка на дървени материали. В случая не се препоръчва употребата на всеподобни киселини и разтворители. Причина е, че могат да повредят повърхността на вратата.

За забърсването на касата и крилото е добре да се ползват гъби или мек плат. Те не трябва да надраскат интериорното покритие. В никакъв случай не трябва да се ползват шкурки, остри предмети или силни химически препарати.

А за да функционира вратата правилно се препоръчва поне веднъж в месеца тя да бъде смазана. А именно ключалката, езичето, пантите, дръжките, патрона и самата брава.

Поддръжка

Не е маловажна и честата проверка и затягане на болтчетата на обкова, така ще бъде избегнато заяждането на бравата и няма да е нужно използването на ненужна сила при отварянето (която също способства за по-бързото разваляне на частите).

Има едно условие, което трябва да бъде спазено, що се отнася до крилото на вратата, за да функционира тя правилно. А именно, необходимо е технологичната фуга да е от 3 до 8 мм. В никакъв случай не трябва да се поставят предмети между касата и крилото откъм пантите, поради това че ще последват изменения и деформиране на заключващите механизми.

Температурата на въздуха също играе роля за надеждното функциониране на интериорната врата. Тя трябва да варира от около -5˚ до +30˚ С. Огромните температурни разлики вредят на дълголетието на вратата, също така и влажността, която не бива да бъде повече от 60%.

Може да научите още полезна информация за почистването на вратите и техните различни елементи в нашия блог, както за други теми свързани с вратите.

Сподели