Поддръжка и почистване на интериорните врати
Почистване на интериорна врата

Поддръжка и почистване на интериорните врати

🕑 3 минути за четене Обновена на: 22 март, 2023 в 14:22 часа

За повечето потребители най-критичен е моментът на монтажа – дали интериорните врати ще бъдат монтирани правилно, дали няма да се ожулят, да са криви или да не покриват докъдето е необходимо? Истината обаче е, че периодът на експлоатация на интериорните врати, който започва след като монтажниците си тръгнат от обекта е много по-важен и крие повече опасности. Ако човек не знае как да поддържа вратите си, неговото действие или бездействие може да стане причина за трайна повреда на покупката и да доведе до смяна на крило, каса и т.н.

Поддръжката на всяка врата включва няколко стъпки, най-важните, от които са:

  • Почистване;
  • Смазване на механичните елементи;
  • При необходимост притягане на крепежните елементи и обкова.

Почистване

Външният вид на интериорните врати не е най-важното, но е едно от първите неща, които се забелязват. За това той не трябва да се пренебрегва и изисква съответните грижи. Това неписано правило важи и при всички врати. Всеки вид покритие и при интериорните и при входните модели врати подлежи на почистване, нужна е само една микрофибърна или памучна кърпа, която да е навлажнена с вода или препарат. Труднодостъпните места може да бъдат почистени с четка, напоена в почистващия разтвор. Използването на препарат трябва да бъде съобразено със следните изисквания:

Препаратът да не съдържа:

  • Твърди частици;
  • Избелващи вещества;
  • Киселини, но не и спиртна или ацетонова основа.

В противен случай могат да се наблюдават изменения в цвета или нарушаване на покритието.

Подсушете вратата с помощта на мека и чиста микрофибърна или памучна кърпа.

Смазване на механичните елементи

Всички механични части на интериорната врата подлежат на смазка. В първата година от експлоатацията е препоръчително това да се случва всеки месец, защото елементите не са разработени и ако не са добре смазани може да се появи паразитен шум или дори да се стигне до трайна повреда на съответния елемент. Патронът се смазва като се впръска директно в него през отвора за ключа от смазващата течност (спрей смазка, грес и др.). От нея се поставя и на бравата в процепа между нея и крилото.

Смазване на пантите на интериорна врата

За да стигне смазката до вътрешността на бравата трябва дръжката да се натисне и да се впръска директно в дупката, която се открива, когато езикът се прибере. Също така, е хубаво да се напръска и резето за заключване, когато то е в заключено положение, вратата да се отключи и заключи няколко пъти, за да влезе смазката в самата брава. Пантите се смазват през процепите, за да може при движение на крилото течността да се впие.

Притягане на крепежните елементи и обкова

Разхлабването на някой от елементите може да доведе до увисване на крило, образуване на фуга, невъзможност от плътно затваряне и др. Затова се препоръчва да се следи за състоянието на елементите и ако е необходимо да се затягат. За тази цел имате нужда само от кръстата отвертка или шестограмен ключ.

Уплътненията не се фиксират към касата с цел да могат да бъдат регулирани или подменени. Само при някои модели от входните врати има два вида уплътнения, като вторият е фиксиран.

Затягане на дръжка на интериорна врата

Съществуват и някои разлики в поддръжката на вратите, които са породени спрямо това дали говорим за вътрешна или външна врата. При повечето от интериорните модели врати стъклата не са фиксирани, за да могат при нужда лесно и бързо да бъдат подменени. Ако клиентът желае може да си го залепи за крилото, но това ще означава, че в случай на счупване трябва да се подмени цялото крило. Первазите на интериорните врати също не са фиксирани към касата. Това е така, за да може при евентуален бъдещ ремонт на помещението те да се махнат и да няма опасност да бъдат изцапани.

 

Важно: Неспазването на горепосочените препоръки може да доведе до случаи, които не се покриват от гаранцията на вратата.

 

Сподели