Вратите през вековете
Старинна врата

Вратите през вековете

Свикнали сме с голямото разнообразие на всичко заобикалящо ни–технологии, услуги, всичко от което имаме нужда е на една крачка или един клик разстояние както се споменаваше в една реклама. Това е така и при вратите-предлагат се в най-различни десени, материали, цветове и размери. Но да се замислим какви са били те в древността – в древен Египет , Рим , Елада-местата олицетворяващи историята на света? Първообраза на вратите дали е това, което днес виждаме по фасадите на домовете ни? По-скоро не, ако искаме да добием по-реална представа трябва да се огледаме в храмовете и параклисите.

Първи сведения за използването и наличието на входни врати намираме като изобразявани на стенописи в древноегипетската култура – върху стените на гробниците. Двойни или единични дървени конструкции, вратите в миналото са олицетворявали портал от материалния, земния живот към живота в отвъдното .

Интересно е да знаете, че за времето си древните гърци и римляните са монтирали единични, плъзгащи и всички познати ни днес видове врати. Най-често на храмовете са поставяли двойни /портални/ такива, които и до ден днешен могат да се видят. Добър пример са величествените порти на църквата „Св.  Св.  Козма и Дамиан” в Лацио, все още напомняйки ни за древността. Материалът, който са ползвали е дъб, кедър, бряст, маслиново дърво, клен, като тези изработвани за царете например са обличани в месинг, сребро и дори в злато.

Най-древната намерена в света е в Цюрих, Швейцария на повече от 5000 години, материалът от който е направена е топола.

България също може да се похвали с подобна находка – изработена през Средновековието, на възраст повече от 7 века, тази врата е поставена на входа на  „Св.  Св.  Никола и Пантелеймон“  в Боянската църква.

А сега нека се върнем в настоящето и си припомним, че вратите не са това, което са били в древността. Днес освен основната им функция, изпълняват и редица други -внасят уют в дома и завършват интериора. През годините вратите променят своите качества, както дизайна и характеристиките си. В днешно време всеки може да намери това от което се нуждае, търси и харесва.

Сподели