Вратите през вековете
Ретро входна врата

Вратите през вековете

🕑 2 минути за четене Обновена на: 06 декември, 2022 в 13:15 часа

Свикнали сте с голямото разнообразие на всичко заобикалящо Ви –технологии, услуги, продукти. Това което Ви е нужно е на една крачка разстояние или един клик, както е модерно да се казва вече. Така е и при вратите – има богато разнообразие от материали, цветове и размери.

Врати от миналото до наши дни

Замисляли ли сте се за вратите в миналото и как са изглеждали те, в древен Египет, Рим, Елада или местата, олицетворяващи историята на света? Мислите ли, че първообраза на вратите е това, което днес наблюдавате по фасадите на домовете? По-скоро, не! Ако желаете да си ги представите, огледайте старите сгради, храмовете и параклиси във Вашия град.

Първи сведения за използването и наличието на входни врати, намираме изобразявани на стенописи в древноегипетската култура, върху стените на гробниците. Двойни или единични дървени конструкции, вратите в миналото са олицетворявали портал от материалния, земния живот към живота в отвъдното .

Интересно е да знаете, че за времето си, в домовете и обществените сгради, гърците и римляните са ползвали еднокрили, плъзгащи и всички познатите днес врати, ако ги разглеждаме според начина им на отваряне. Най-често на храмовете са поставяли двойни /портални/ такива, които и до ден днешен могат да се видят. Добър пример са величествените порти на храма „Св. Св. Козма и Дамиан” в Италия, все още, напомняйки ни за древността. Материалът, който са ползвали е Дъб, Кедър, Бряст, Маслиново дърво, Клен, като тези изработвани за царете, например, са обличани в месинг, сребро и дори в злато.

Най-древната врата намерена в света е в Цюрих, Швейцария на повече от 5000 г., материалът от който е направена е Топола.
България също може да се похвали с подобна находка – изработена през Средновековието, на възраст повече от 7 века, тази врата е поставена на входа на Боянската църкава – „Св. Св. Никола и Пантелеймон“.

Ако се върнем в настоящето и си припомним, че вратите сега са много различни, от тези използвани в древността. Днес, освен основната им функция, те изпълняват и редица други – внасят уют в дома и завършват интериора. Забележително е, че през годините вратите развиват своите качества, както в дизайна, така и в характеристиките си. Последните тенденции при вратите, сочат точно това.  В днешно време всеки може да намери това от което се нуждае, търси и харесва.

Сподели