Почистване на вратите
Почистена дръжка на интериорна врата

Почистване на вратите

🕑 2 минути за четене Обновена на: 06 декември, 2022 в 11:48 часа

Когато планираме почистване на своя дом, задължително трябва да обърнем внимание и на вратите в него. Може би не сте забелязали, но по повърхността им много често се събира прах, същото важи и за первазите и стъклата.

Желателно е поне веднъж в месеца да отделите по 15-20 минути, за да почистите и тези места включително и дръжките. Те са мястото, през което ежедневно минават доста ръце, които не винаги са чисти и оставят отпечатъци. Грижата за вратите е необходимост, която не е за подценяване.

Вижте следните съвети за почистване и поддръжка на вашите врати в София, които ще ви дадат възможност винаги да имате спретнат и уютен дом без много усилия.

Почистване на дръжката на вратата и на пространството около нея

Изберете антибактериален препарат или спрей, предназначен за конкретната повърхност или ако нямате нищо подходящо под ръка, може да използвате дори мокри кърпички. След това обаче, измийте мястото с чиста вода и го подсушете с кърпа.

Почистване на горната рамка

Много често в горния край на вратата се събира голямо количество прах. За да го махнете, без да създавате облаци от прахоляк у дома си, използвайте мека и влажна кърпа, която ще обере бързо и лесно насъбралата се мръсотия.

Почистване на страничната рамка

Задължително почистете и страничните ръбове на вратата. Там също често остават петна и пръстови отпечатъци, които са видни и я загрозяват. Ако е тъмно и не ги виждате, може да напръскате повърхността със спрей и след това да избършете мястото с някаква суха кърпа, без значение дали хавлиена или хартиена. Друг вариант е, ако не разполагате със спрей, да използвате топла сапунена вода.

Лакирани и боядисани врати

Почистването на лакираните врати е малко по-специфично. При тях трябва да използвате препарати с полиращо действие. След като го нанесете, забършете вратата, следвайки посоката, по която е нанесен лака. Боядисаните врати от друга страна могат да бъдат почистени и само със сапунена топла вода и влажна кърпа. Не забравяйте само да обърнете внимание на всички вдлъбнати и издадени части по повърхността.

Подсушаване

След почистване на интериорните врати, се уверете, че сте подсушили всички дървени части, за да не остават петна по повърхността им.

Метален обков

Отново се връщаме към почистването на металните части. Ако вратите са с месингови  дръжки, то задължително трябва да използвате предназначен за целта препарат, който може да откриете в много универсални магазини. Това ще предпази метала и ще запази добрия му вид за по-дълго време.

Като за финал, ви препоръчаме да смазвате редовно пантите на вратите. Така ще предотвратите неприятното им скърцане при отваряне и затваряне.

Сподели