Съчетание на интериорните врати с подовата настилка
Съчетание цвета на интериорна врата с подовата настилка

Съчетание на интериорните врати с подовата настилка

🕑 2 минути за четене Обновена на: 07 декември, 2022 в 09:31 часа

Много хора срещат трудност при избор на подова настилка и съчетаването на цвета с интериорните врати. При подовата настилка в последните години, повечето хора залагат на по-тъмните цветове или цветовете наподобяващи тъмен дъб или венге. Проблем за някои хора се появява при избора на врати, понеже както знаем при малко или маломерно пространство тъмният цвят създава илюзия за още по-малко пространство, което значи, че ако стаята ни е малка и подовата настилка, мебелите и вратите са тъмни, дори и стените да са бели, ще затвори пространството.

Цвят на интериорните врати, в съчетание с дома?

При случай като гореописания, най-добрият вариант е да изберем по-светъл цвят, който лесно се съчетава и е универсален. Пример за такъв цвят е светлият дъб или т.нар. дъб Сонома с навлизащото име, избелен или пясъчен дъб. Този цвят не е само универсален, той създава уют и чувство за топлота. Едно от големите преимущества на цвета е, че лесно се съчетава с подови настилки и мебели. През последните години има и бум на мебелите в два цвята, съчетаващи тъмно и светло, или венге и светъл дъб, което е прекрасно съчетание между тъмния под и по-светлите интериорни врати. По този начин стаята няма да изглежда малка и пак ще получите ефекта, който е заложен от самото начало.

Универсален или „банален” цвят за интериорни врати?

Домът на човек показва и неговия характер, дали е подреден или разхвърлян, весел или меланхоличен, дали има чувство за хумор или е „сухар”. Разбира се, всеки иска да изрази себе си и да направи дома си уютен и гостоприемен, също така обаче е хубаво да вложим малко далновидност и да се съобразим с факта, че вратите и пода не се сменят на всеки 2 години.  По-добрият вариант за комбинация на врати и под в интериора, е да заложим на универсален цвят, но и на по-красив и елегантен дизайн, макар и да е по-скъп… все пак врати се купуват за дългосрочна употреба.

Сподели