Избор на интериорни врати
Бяла двукрила интериорна врата

Избор на интериорни врати

🕑 3 минути за четене Обновена на: 06 декември, 2022 в 16:33 часа

Най-често ремонти се правят през месеците, в които времето се затопля. Когато се прави основен ремонт смяната на вратите е почти винаги наложителна. Не всеки е на “ти” с особености и детайли в сферата на интериорните врати. Затова нека разгледаме по-подробно необходимите стъпки за закупуването им и как да ги изберете правилно.

Повечето хора, когато отидат да търсят врати гледат само цвят и модел. Трябва да се знае, че интериорните врати имат различни типове каса. В зависимост от жилището, не всяка би била подходяща.

interirni-vrati

Касите биват

–  Обла каса – Тя покрива двете страни на зида и се регулира от двете страни съответно при такъв тип каса. Ако стените Ви са по-криви би била по-подходяща, защото ще обере неравностите и ще закопчае плътно первазите до стената.

–  Права регулируема каса – При тях касата се регулира само от едната страна и ако стената е по-крива има възможност первазите да не залепнат плътно.

– Права каса /фиксирана/ – Тук касата е фиксирана 10 см и обикновено е по-подходяща за панелни жилища понеже зидовете са по-малки. И е с первази само от едната страна. Тук няма обличане на зида от двете страни и от страната където е без первази задължително трябва да се доизмазва или обръща.

Понякога клиентите влизат в магазин и питат – “Това, колко ще ми струва?” и мислят, че цените са фиксирани, но както вече казахме, това не е така понеже зависи и какъв тип каса ще изберете.
Друг фактор определящ цените на вратите е от това от какъв материал са изработени. Моделът – дали е със стъкло, фрезовка или плътна изчистена врата.
Понякога в цените определени от търговците не са включени дръжките – това е така понеже на пазара има различни като модел и материал дръжки и всеки според вкуса си може да избира.

Тухлени жилища и къщи

За уточнение нека споменем, че тухлените жилища и къщи са със сравнително доста по-дебели зидове. Собствениците на панелни жилища са с по-малки зидове, но при тях може да има от така наречената – метална лята каса. При такъв тип каса, обаче се налага да се сложи или каса панел, която да покрие съществуващата или цялостното ѝ премахване. Повечето клиенти избират каса панел, понеже спестява допълнителни ремонтни дейности. При повечето фирми, които продават врати размерите са фиксирани на крила и каси, при касата панел цената се оскъпява, защото вече трябва да се напасне по отворите на клиента. Често крилата биват прерязвани с от 2 см до 5 см, за да може да влезе в съществуващия вече отвор без да се руши металната лята каса.

Нека споменем и за термина – уширение. Това е допълнение при интериорните врати, което „помага” да се облекат прекалено дебелите зидове – най-често това се налага за къщи. Те са в цветовете на предлаганите модели врати и в доста случаи помагат и за покриването на кривините по отворите.

Когато решите да закупувате врати също е удачно да знаете, че покупката им е последен детайл. Преди това е нужно да сте наясно как да изберете правилните врати. Това включва да определите и дебелината и височината на чистите отвори, за да се изпишат точните мерки на подходящата за Вас врата. Преди закупуването им е добре да се консултирате с компетентните ни служители в шоурум на Дорман.

Сподели